Hlavní obsah

Na Jezerní slati na Šumavě bylo ráno minus 20

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové naměřili nad ránem na šumavské Jezerní slati teplotu minus 20 stupňů Celsia. Teploty se dostaly výrazněji pod bod mrazu na řadě míst nejen na jihu Čech. Celkem meteorologové zaznamenali rekordní teploty na 14 stanicích.

Foto: Profimedia.cz

Jezerní slať

Článek

Například v Českých Budějovicích bylo minus 4,1 stupně Celsia, což je překonané teplotní minimum pro tento den, řekl Václav Kubišta z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na šumavském Churáňově bylo v pátek minus 9,6 stupně Celsia. „Jsou to hodnoty relativně nízké, ale nemůžeme hovořit o extrému. Někdy se i ve druhé polovině dubna takto výrazně ochladí,” řekl Kubišta.

Nejnižší rekordní hodnotu ukázal teploměr ve Světlé Hoře na Bruntálsku. Pátečních minus 10,4 stupně Celsia přepsalo dosavadní minimum minus sedm stupňů z roku 1981. Rekordních bylo také minus 9,6 stupně Celsia na šumavském Churáňově, minus 8,5 stupně v Rýmařově na Bruntálsku a 8,3 stupně pod nulou v Deštném v Orlických horách.

Neobvykle chladný byl i čtvrtek

Podle Petry Sýkorové z ČHMÚ byl zajímavý také chladný čtvrtek s nejnižšími maximy. Teploty vystoupaly pro 20. duben dosud nejníže na zhruba třetině stanic.

Noc na sobotu už by mrazivá být neměla. Teploty podle předpovědi mají klesnout nejníže k sedmi až třem stupňům Celsia, k ránu ale může na severu v oblastech nad 600 metrů nad mořem sněžit.

O víkendu bude hlavně oblačno, teploty přes den se jen mírně mohou dostat přes deset stupňů. V noci na neděli mohou klesnout i pod nulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám