Hlavní obsah

Většina manželek netuší, kolik jejich muž bere

Právo, Jiří Vavroň

Kolik měsíčně bere manžel či druh, by v Česku dokázalo říci jen málo manželek nebo partnerek. Ty, které mají alespoň přibližné tušení o výši jeho platu, jsou většinou z domácností, kde partneři vytváří domácí rozpočet společně. Takových domácností je ale podle průzkumu ministerstva financí jen něco kolem 43 procent.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přesnou výši příjmů manžela se tak manželka většinou dozví až u rozvodového soudu.

„Samozřejmě, že neodevzdám vše, protože občas chci manželce koupit dárek nebo ji překvapit pozváním třeba na romantický víkend. Navíc nemusím počítat, jestli si mohu k pivu s kamarády koupit i opečenou klobásu,“ řekl Právu padesátiletý Karel.

Většina manželů či partnerů má ale na rozdíl od žen o příjmech svých protějšků poměrně slušný přehled. Muži se navíc často spoléhají na to, že příjem jejich manželek či partnerek pokryje běžný provoz domácnosti. Problém ale může nastat tehdy, když partneři tyto reálné náklady neznají.

Podle psychologů není dobré, když partner s vysokým platem dává rodině měsíčně pár tisíc na jídlo, a zbytek má pro sebe. Dobré ale není ani to, když po něm manželka či partnerka požaduje odevzdat plat do haléře.

„Jak se v partnerském svazku hospodaří, co o svých financích partneři sdílejí, by vždy mělo být věcí dohody. Klíčové je, aby dohoda byla dobrovolná, ze svobodné vůle, aby se žádný z partnerů necítil znevýhodněn nebo jako chudák,“ zdůrazňuje socioterapeutka Zdena Prokopová.

Manželství se obvykle uzavírá z touhy po sdílení života, z touhy být milován ve své opravdovosti. Z logiky věci tedy vyplývá, že v ideálním případě by manželé měli sdílet i finance.

„To je možné tehdy, pokud k sobě chovají úctu, důvěru a zároveň mají i vyváženou ekonomickou zodpovědnost,“ říká psycholožka Radana Štěpánková.

Přitom manželé a manželky mají na informace, jaký má partner majetek či příjem, právo. „Zákon to ale vyřešil šalamounsky,“ říká právnička Iva Pavlíková.

„Ze zákona má sice manžel právo na to, aby mu ten druhý sdělil údaje o svých příjmech a stavu jeho jmění a dokonce i o jeho stávajících či zamýšlených a zvažovaných pracovních, studijních a podobných činnostech, nicméně vynutitelnost takové povinnosti je dosti malá,“ uvedla Pavlíková

Podle ní skutečná sankce za porušení této povinnosti v zákoně není, proto když to druhý partner nesdělí, tak mu nic nehrozí, maximálně zřejmě žaloba manžela, aby tuto informaci poskytl.

„To však může podstatně zhoršit do té doby vcelku běžné manželské vztahy,“ řekla právnička. Manželští poradci ale současně tvrdě varují před takovým hospodařenmí, kdy partner po výplatě přesně oznámí příjmy a vše převede na konto partnerky. Někdy dostane i malé kapesné.

„Kde jsi na to vzal?“

„Manžel se tím vystavuje možnému výslechu, kde vzal na kytičku, když údajně všechny peníze odevzdal,“ varuje finanční poradce František Macháček. Podle něj i při společném účtu a hospodaření by měl každému partnerovi zůstat dostatek prostředků na spokojený osobní život.

Současný občanský zákoník dokonce umožňuje, aby se manželka domáhala většího příspěvku od partnera na chod domácnosti. Každý z manželů přispívá na potřeby života rodiny a domácnosti podle osobních a majetkových poměrů schopností a možností tak, aby životní úroveň všech členů rodinné domácnosti byla zásadně srovnatelná, uvádí zákoník.

Z toho vyplývá, že v případě, že by příjmy a majetková úroveň mezi manžely byla zásadně odlišná a manžel nepřispíval dostatečně na potřeby domácnosti, může se první manžel domáhat žalobou o přiznání částky na uspokojování potřeb rodiny.

„Přitom se má za to, že příspěvek finanční má stejný význam jako osobní péče o domácnost a její členy – tedy zajišťování domácích prací, vaření, praní, žehlení, nakupování atd.,“ potvrdila Právu Pavlíková.

Anketa

Měli by mít manželé či partneři navzájem podrobný přehled o financích toho druhého?
Ano
70,3 %
Ne
29,7 %
Celkem hlasovalo 3526 čtenářů.

Reklama

Související články

Průměrná mzda v ČR vzrostla na 27 220 korun

Ve třetím čtvrtletí vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda v České republice na 27 220 korun, to je meziroční nárůst o 4,5 procenta. Vyplývá to z údajů, které...

Výběr článků

Načítám