Hlavní obsah

Zateplení domů i solární panely na střechách. Stát na dotacích rozdělí 27 miliard

V příštích šesti letech nabídne dotační program ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám 27 miliard korun. Od čtvrtka bude možné o dotace na zateplení a úspory v rodinných domech žádat průběžně po celé období, řekl ve středu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Solární panely na rodinném domě

Článek

K dispozici je pro letošní rok 520 miliónů korun, příští rok má být v programu dalších 2,85 miliardy korun.

"Budeme schopni pokrýt žádosti, celkově bychom se měli dostat do částky 27 miliard korun," uvedl Brabec. Peníze získá z prodeje emisních povolenek.

Novinkou programu Nová zelená úsporám je dlouhodobá, kontinuální forma výzvy, která nebude omezena na několik měsíců, ale potrvá až do konce programu, tedy do roku 2021.

"Naším cílem je, aby lidé mohli z Nové zelené úsporám pohodlně a průběžně čerpat dotace na renovace, které jim v budoucnu ušetří desítky tisíc korun," řekl ministr.

Podpoří i solární panely

Nově budou moci majitelé rodinných domů žádat o dotace na malé fotovoltaické systémy pro přípravu teplé vody a instalaci malých fotovoltaických elektráren určených pro výrobu elektřiny k přímé spotřebě. Na systém bude možné získat až sto tisíc korun.

„My jsme se k tomuto kroku rozhodli především proto, abychom motivovali občany k energetické soběstačnosti. Rodinám přinese instalace solárních systémů nemalé úspory, nová podpora pomůže snižovat závislost ČR na fosilních palivech a rozvíjet využití obnovitelných zdrojů energie v ČR,“ dodal Brabec.

Aktuální výzva je určena také majitelům rodinných domů a novostaveb, kteří chtějí získat dotaci na výměnu oken, dveří, zateplení domu, výměnu elektrického zdroje tepla za tepelné čerpadlo či solární systémy. Podporována je i výstavba domů s velmi nízkou energetickou náročností. Stejně jako v minulých výzvách platí, že výše dotace se odvíjí od dosažených energetických úspor a ve výsledku může uhradit až polovinu celkových výdajů.

Anketa

Požádáte o dotaci z programu Nová zelená úsporám?
Ano
55,2 %
Ne
44,8 %
Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám