Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s hercem Lubomírem Lipským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Divadle ABC se v pátek odpoledne konalo poslední rozloučení s filmovou a divadelní legendou, hercem Lubomírem Lipským, který zemřel 2. října ve věku 92 let. Už téměř dvě hodiny před polednem se divadlo, kde Lipský účinkoval víc než 50 let, otevřelo veřejnosti.

Lidé se rozloučili s Lubomírem LipskýmVideo: Novinky

 
Článek

Lipský ztvárnil více než 200 divadelních rolí a asi stovku filmových. Často se objevoval také v televizi. Mezi jeho nejznámější snímky patří například Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Šest medvědů s Cibulkou, Ať žijí duchové, Saturnin. Skvělý byl i v ženských rolích. V paměti diváků asi navždy zůstane zapsána jeho role ve slavné komedii Charleyova teta.

Rodina, přátelé a kolegové si naposledy připomněli herce s výrazným komediálním talentem. Někteří v tichém zamyšlení chvíli postáli před rakví, která byla umístěna na katafalku na jevišti. Smuteční obřad zahájila píseň Ezop a brabenec od Voskovce a Wericha v podání Lubomíra Lipského.

Ve smutečních projevech vyzdvihli mnozí herečtí kolegové Lipského talent, pracovitost a smysl pro humor. „Milý Mirku, moc mě mrzí, že jsem na tomhle jeviště vedle tebe právě v takovou chvíli. Máš hezkou návštěvu, ale na mé impertinentnosti neodpovíš svým pověstným vtipem,“ řekl Otakar Brousek.

Ten také vzpomínal na Lipského jako na rošťáka, který se těšil vždy na jeviště. Valerie Zawadská měla podle svých slov to štěstí, že vedle Lipského mohla stát na prknech, která znamenají svět. "Je vždy těžké vzpomínat na člověka, kterého si nesmírně vážíte a který byl a najednou není," řekla s lítostí. Herec Ivan Trojan dodal, že Lipský bude svým nezaměnitelným humorem divadelní scéně chybět.

Se svým kolegou se také přišli rozloučit herci Luba Skořepová, Ladislav Trojan a jeho syn Ivan, Jan Hrušínský s manželkou Miluší Šplechtovou. Hrušínský hrál s Lipským 15 let v Divadle ABC a od roku 2005 do letoška v Divadle Na Jezerce.

"Nikdy nedal najevo, že ho něco trápí. Myslím, že svých starostí a svého trápení měl v životě hodně, že se mu rány osudu nevyhýbaly," řekl Hrušínský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám