Hlavní obsah

Žižkovská tvrz padla, dobyl ji ostravský Baník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vítězná série fotbalistů Žižkova na domácím hřišti skončila. Dvěma přesnými trefami ji uťal ostravský kanonýr Marek Heinz, jenž tak pomohl Baníku do čela prvoligové tabulky a sobě na prozatímní trůn krále střelců.

Foto: archiv města Dobříše

Dobříšská radnice

Článek

Baník naznačil svou sílu již v první desetiminutovce, kdy se dostal do dvou šancí Lička. Nejdříve ostravský ofenzivní záložník po Pospěchově uličce mezi obránce zamířil vedle a potom po Heinzově akci jeho střelu zblokoval obránce Mikulík. Domácí nebyli tak aktivní jako soupeř a až v 13. minutě musel brankář Laštůvka zasahovat po Sabouově střele.

Navíc v 21. minutě darovali domácí soupeři vedení. Mlejnský chtěl zahrát hlavou malou domů Pižanowskému, ale místo toho nabídl míč Heinzovi, který z úhlu otevřel skóre. Domácí se dostali jen ke střelám z dálky, ale chyběla jim přesnost a razance.

Naopak Severomoravané měli v 36. minutě blízko k druhému střeleckému úspěchu. Pospěch pronikl po pravé straně do vápna, jeho střelu Pižanowski vyrazil a odražený míč napálil Látal z malého vápna jen do Buryána. Na druhé straně se v náznaku šance objevil Sabou, který z otočky vystřelil vedle.

V poločase žižkovský trenér Vítězslav Lavička na mdlý výkon svých svěřenců zareagoval. Poslal do hry místo Buryána a Hottka Janouška s Mikolandou a přešel na hru s třemi obránci. Mikolanda mohl hned po několika desítkách sekund vyrovnat, ale jeho pokusu také chyběla přesnost.

Ličku mohly promarněné šance mrzet

Ostravští nadále Pražany přehrávali a po dvaceti minutách druhého poločasu si vypracovali v rychlém sledu tři šance, ale žižkovský brankář nekapituloval, i když ho málem překonal i spoluhráč Sabou. Potom měl po dvou Klimplových zaváháních možnosti Lička, ale ani jednou tváří v tvář Pižanowskému neuspěl. "Soupeř unikal do nebezpečných brejků. Přitom právě tomu jsme chtěli zabránit," nechal se po utkání slyšet trenér Lavička.

Žižkovskou ofenzívu měl ještě oživit Chihuri, jenž nahradil Mlejnského a v 78. minutě se Viktoria dočkala vyrovnání. Kapitán Aleš Pikl před pozorovateli z tureckých klubů Denizlisporu a Malatyasporu nejdříve po souboji s Čížkem upadl v šestnáctce a vzápětí sám pokutový kop proměnil. "Když se vyhraje, tolik to nebolí. Ale nechci spekulovat, že by rozhodčí případně mohl nějak chtít penaltu odpískat. Když ji viděl, tak asi byla," komentoval to ostravský kouč Komňacký.

Jenže za pět minut potvrdil svou výtečnou formu Heinz a jeho střele z šestnáctky Pižanowski v cestě za brankovou čáru nezabránil. Heinz vsítil již pátou letošní branku a vede pořadí střelců.

A Komňacký mohl být spokojen: "Přímo jsem hráče nabádal, aby hráli na výhru. Měli jsme mnohem více šancí a za ofenzivní způsob hry jsme si vítězství zasloužili," uvedl.

Viktoria Žižkov - Baník Ostrava 1:2
Poločas: 0:1. Branky: 78. Pikl z pen. - 21. a 83. Heinz. Rozhodčí: Šedivý - Vodička, Zlámal. ŽK: Janoušek, Sabou, Pikl, Dirnbach - Laštůvka, Látal. Diváci: 1680.
Žižkov
Pižanowski - Buryán (46. Mikolanda), Mlejnský (65. Chihuri), Klimpl, Mikulík - Ščasný, Sabou, Pikl, Hottek (46. Janoušek) - Dirnbach, Oravec. Trenér: Lavička.
Ostrava
Laštůvka - Pospěch, Bolf, Dvorník, Hoffmann - Látal (78. Matušovič), P. Besta, Lička (86. Bystroň), Čížek - Heinz, Varadi (58. Slončík). Trenér: Komňacký.

Opava se dočkala první výhry

Fotbalisté Slezského FC Opava už nejsou v první lize bez vítězství. Nováček si poradil na domácí půdě s Příbramí, kterou třemi góly během 26 minut porazil 3:2. Hosté sice vedli, ale potvrdili pověst mužstva, jemuž se venku nedaří. Kontaktní Otepkův gól už přišel pozdě.

Hráči Slezského FC se představili s nabídkou ofenzivního fotbalu. Do soupeře, který je venku znám matnými výkony, se pustili odvážně a brankář Václavík musel už v osmé minutě se štěstím odvracet Dortův sólový průnik. Poté se hra přesunula do středu pole. Středočeši čas od času zahrozili rychlým výpadem, ale gólman Vašek byl dlouho bez práce. Až ve 27. minutě vymyslel Siegl pohotovou narážečkou ideální palebnou pozici pro Zavadila, který svou silnější levačkou z hranice pokutového území neomylně zavěsil.

Vedení však hostům dlouho nevydrželo. Agilní Dort vyrazil od levé postranní čáry k dlouhému sólu, umně se vyhnul několika protihráčům a nakonec i nekompromisně napnul síť za Václavíkem.

Příbramská pohoda byla rázem pryč. Hosté přenechali iniciativu soupeři, který svou aktivitu po změně stran přetavil v další dva góly. Nepřesnou rozehrávku hostující obrany využil Pšeničnyj a pohotovým volejem z 22 metrů na sebe posléze znovu upozornil mladý útočník Dort.

Pro kmenového fotbalistu Sparty to byly první dva zásahy v nejvyšší soutěži. Marila se probrala příliš pozdě. Pomohl jí Tichotův zákrok na unikajícího Cesarce, který z penalty potrestal Otepka. Křečovitý nápor Příbrami však další změnu stavu už nepřinesl.

Slezský FC Opava - Marila Příbram 3:2
Poločas: 1:1. Branky: 35. a 61. Dort, 53. Pšeničnyj - 27. Zavadil, 82. Otepka. Rozhodčí: Matějek - Holub, Kordula. ŽK: Baránek, Tichota - Loseille, Mácha, Zavadil, Novák, Otepka, Kulič. Diváci: 3686.
Opava
Vašek - Horňák, Dos Santos, Tichota, Pšeničnyj - Metelka, Baránek (81. Jiříkovský), Sviták, Da Silva (59. Krohmer) - Faldyna, Dort (74. Rilke). Trenér: Matějček.
Příbram
Václavík - Svoboda (56. Rychlík), Formánek, Turtenwald, Mácha - Otepka, Zavadil, Novák, Loseille (68. Kulič) - Žemlík, Siegl (73. Cesarec). Trenér: Chovanec.

Bezbrankové derby

Na jediný zápas Synot vedla provizorní trenérská dvojice František Ondrůšek a Miloslav Machálek, kteří ale postrádali vyhozené opory Polácha s Kowalíkem. Celý úvodní poločas Synot působil útočnějším dojmem. Převaha se však drobila na nepřesnostech ve finální přihrávce i nedůrazné koncovce. Fotbalovou jistotou nevynikal ani Zlín, který už posílil na hrotu útoku Marcel Lička. Nejčastěji se dostával do šancí Brazilec Gomes, jenž ale také zápolil ve vedru s přesností a většinou zbrkle nabídky zahazoval.

Největší šanci Synotu na otevření skóre měl ve 33. minutě Abrahám, jenž z deseti metrů mířil těsně vedle pravé tyče. Kromě Gomesových střeleckých pokusů měl nejblíže ke skórování v týmu Zlína ve 42. minutě po Lastově přihrávce Švach, jenž v přemíře snahy o tvrdou ránu netrefil na hranici šestnáctky míč.

Urputný fotbal bez nápadu a střeleckých příležitostí produkovaly oba týmy po změně stran. Většina akcí ztroskotala hned ve středu hřiště na kombinačních nepřesnostech. Zlín měl sice územní převahu, z ní si ale vypracoval jedinou vážnější šanci v 61. minutě. Gomes vyslal do úniku Ličku, jenž se pokusil kličkou oklamat brankáře Drobisze, ale v pádu už akci nedokončil.

Také obrana Zlína pootevřela soupeři cestu ke skórování, Medunovu přízemní střelu v 73. minutě brankář Baránek kryl. Tři minuty před koncem mohl po kolmé Šmahajově přihrávce rozhodnout o výhře Synotu Meduna, jehož střela těsně minula branku.

1. FC Synot - FC Tescoma Zlín 0:0
Rozhodčí: Dvořáček - Talpa, Hojsík. ŽK: Palinek - Lička. Diváci: 1824.
Synot
Drobisz - Němčický, Kostka, Palinek - Seman (70. Lukaštík), Abrahám (39. Slončík), Šumulikoski, Činčala, Čoupek (77. Šmahaj) - Malár, Meduna. Trenér Ondrůšek.
Zlín
Baránek - Vidlička, Kroča, Švach, Hubáček - Chalupa (63. Janíček), Koubský, Lasota, Červenka (56. Dobeš) - Lička, Gomes (81. Mucha). Trenér Mareček.

Blšany mají stále nulu

Fotbalisté Chmelu Blšany zůstávají po pátém kole jediným týmem první ligy, kteří dosud nezískali ani bod. V druhém 'domácím' duelu v příbramském exilu prohráli s plzeňským nováčkem 1:2; oba góly hostů vstřelili obránci.

Plzeň šla brzy do vedení, stoperu Knakalovi se zalíbilo před týdnem se Slavií střílet góly, a tak po Barteskově rohu ve dvanácté minutě hlavou přidal hlavou svoji druhou ligovou trefu. Blšany ale dokázaly Myšákem odpovědět. Po nedorozumění obránců s brankářem Čalounem míč od Myšáka vysokým obloukem zamířil do sítě a dobíhající Kozel už nestačil míč vytlačit nad břevno.

Po změně stran Plzeňští zvýšili pohyb a brzy opět začali dominovat. Nejprve je sice vystrašila rána Michala mířící nad, ale pak se vydal už na svůj třetí výlet do soupeřovy šestnáctky Kozel a po narážečce se Smíškem na hranici trestného území už byl sám před Chvalovským a po čtyřapůlletém půstu vstřelil znovu gól v nejvyšší české soutěži; byla to jeho jubilejní desátá trefa.

Jenže i po druhé vedoucí brance hosté ubrali na své snaze a opatrným fotbalem znovu pustili do hry Blšanské. Ti však už neměli na obrat sílu a nepomohl jim ani příchod střídajícího útočníka Pešíra, který si soutěžní fotbal zahrál po půlroční zdravotní pauze.

Chmel Blšany - Viktoria Plzeň 1:2
Poločas: 1:1. Branky: 22. Myšák - 12. Knakal, 55. Kozel. Rozhodčí: Poledník - Lukes, Novák. ŽK: Šourek - Limberský. Diváci: 932.
Blšany
Chvalovský - Lukáč, Horáček, Šourek (69. Vorel), Bureš - Pleško, Šelicha (60. Devátý), Sýkora, Michal (83. Pešír) - Myšák, Polodna. Trenér: Bittengel.
Plzeň
Čaloun - Zakopal, Podzemský, Knakal, Kozel - Procházka, Švejnoha, Barteska (90. Knapp), Limberský - Edno (54. Kučera), Smíšek (77. Blaha). Trenér: Cipro.

Jihočechům vzal výhru Lengyel

Fotbalisté Českých Budějovic sahali po prvním vítězství v letošním ročníku první ligy, ale nakonec se museli spokojit jen s prvním bodem. Na branku Davida Lafaty z úvodního poločasu zápasu proti Teplicím totiž odpověděl tři minuty před koncem Roman Lengyel.

Snaha Jihočechů o zisk prvních ligových bodů byla evidentní od zahajovacího hvizdu. Matoušek rozdělil dvě pěkné přihrávky, ale spoluhráči nenaložili se šancemi dobře. Na druhé straně pálil vedle Voříšek a Diveckého ránu lapil Kafka. Ve 20. minutě se ale skóre pohnulo, když se k míči dostal českobudějovický Lafata a s přehledem skóroval.

Další velkou příležitost měl opět Čáp, který po ukázkové budějovické akci trefil zblízka opět jen gólmana. Závěr prvního poločasu patřil hostům, kteří se natrvalo usadili před budějovickou brankou, ale Kolomazník ani Horváth největší teplické příležitosti nezužitkovali.

Po přestávce jihočeská útočná aktivita značně opadla a hosté měli neustále převahu. Verbířovu bombu vytáhl Kafka nad břevno a Horváth z dobré příležitosti nastřelil spoluhráče Homoláče. Nakonec se hostům jeho aktivita vyplatila, když v 87. minutě Horváthův trestný kop zužitkoval Lengyel a vyrovnal. Stejný hráč mohl v nastaveném čase rozhodnout, ale bravurní zákrok Kafky zajistil Jihočechům alespoň první ligový bod.

České Budějovice - FK Teplice 1:1
Poločas: 1:0. Branky: 20. Lafata - 87. Lengyel. Rozhodčí: Olšiak - Bartoš, Jančovič. ŽK: Vozábal, Homoláč (oba České Budějovice). Diváci: 2923.
České Budějovice
Kafka - Pončák, Homoláč, Horejš, Penner - Vozábal, Chlebek (78. Adam), Sivok, Čáp - Lafata (82. Bouchal), Matoušek (63. Gruber). Trenér Tobiáš.
Teplice
Poštulka - Doležal, Rada, Hunal, Lengyel - Kolomazník (57. Verbíř), Horváth, Voříšek, Tesařík - Benčík, Divecký (62. Rezek). Trenér Straka.
Tabulka po 5. kole
1. Ostrava541013:513
2. Brno44009:212
3. Teplice53208:311
4. Slavia53117:210
5. Sparta52309:29
6. Liberec42205:28
7. Olomouc52217:58
8. Plzeň52127:97
9. Žižkov52036:66
10. Příbram51227:65
11. Zlín51222:45
12. Jablonec51223:75
13. Opava51134:114
14. Synot50233:82
15. České Budějovice50142:111
16. Blšany50053:120

Zápas Liberec - Brno se hraje v pondělí od 16:40.

Reklama

Související témata:

Související články

Slavia se s Jabloncem rozešla bez gólů

Velké trápení ze strany Slavie a úporné bránění Jablonce nabídl čtvrteční fotbalový večer na Strahově. Po dvou porážkách diváci marně čekali na excelentní...

Sparta jede domů potřetí s remízou

Sparta Praha si první podzimní tři body vydřené na hřišti soupeře neodvezla ani z Olomouce. Po krásné gólové akci Juna sice dlouho vedla, ve třetí minutě...

Výběr článků

Načítám