Hlavní obsah

Výhru Moldavanů hráči respektují, ale nebojí se

– OLOMOUC
Novinky, Karel Felt

Sobotní výhra Moldavska nad Rakouskem 1:0 v kvalifikaci mistrovství Evropy české fotbalisty nijak nepřekvapila. Kvalitu soupeře respektují, ale strach jim před středečním vzájemným duelem v Olomouci rozhodně nenahání. Při pondělním podvečerním tréninku už zkoušeli různé varianty na styl soupeře.

Článek

"Nikdy nemluvím o tom, kolik dáme soupeři gólů. To zní velkohubě. Vždycky je třeba jít do zápasu s respektem ke kvalitám soupeře, Byť je papírově níž, ale ne se strachem. Znám moldavský celek velmi dobře, takže jeho vítězství nad Rakušany mě nepřekvapilo. Nelze říct, že bych v jejich hře našel něco vyloženě nového, spíš jsem si všiml, jak v rámci svého zažitého systému posouvají v rozestavení s hráči. Na hřištích soupeřů spíš využívají kvalit těch, kteří lépe zvládají defenzívu," říkal v pondělí odpoledne v olomouckém hotelu Gemo trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner.

Vachoušek zůstane

Hráči dopolední cestu z Prahy na Hanou absolvovali v pohodě. Vyřešený se zdá otazník nad Štěpánem Vachouškem, který se v pátek zranil, sobotní trénink vynechal a v neděli to zkoušel jen lehce. "Den ze dne je to lepší. Věřím, že budu ve středu stoprocentně připravený," přál si hráč. "Léčí se skutečně rychle. Zatím není důvod ho posílat ze soustředění pryč. Naopak to vypadá, že bude k dispozici," dodal kouč, jenž si pochvaloval kvalitu olomouckého trávníku. "V dubnu to vypadalo špatně, ale lidé kolem pana Chladila odvedli skvělou práci, trávník je velmi dobrý," dodal.

Tréninky už jsou jasně zaměřené na středečního soupeře. Hráči opakují naučené varianty, ale zohledňují v nich to, čím by je mohl soupeř překvapit. "Bylo by přeci hloupé dostat nějaký zbytečný gól třeba ze standardní situace. Určitě ale nějaký dáme a věřím, že víc než jeden," slíbil Vratislav Lokvenc. "Musíme hrát ze zajištěné obrany. Oni určitě využijí k brejkům každou naši ztrátu míče," doplnil spoluhráče Marek Jankulovski.

Video bude zítra

Trenér Brückner rozhodně nepřipravuje nějaký velký biograf o středečním soupeři. "Dostal jsem video z utkání Moldavanů s Rakušany, z něhož vyberu nějaké sekvence a přidám k tomu ukázky z jejich duelu v Bělorusku. Jde jen o takové vybuzení pro hráče. Sestřih uvidí v úterý dopoledne. Informace, které jim chci sdělit, dostávají na tréninku formou praktickou v nácviku herních situací, případně doplněnou teoretickým výkladem," nabídl svoji formu seznámení se soupeřem Brückner.

O tom, kolik nasázejí Moldavsku gólů, hráči nijak nepřemýšlejí. "Vždycky jich chceme dát co nejvíc, ale záleží na vývoji zápasu," konstatoval Lokvenc. "Určitě by bylo dobré, kdybychom ten první dali co nejdříve a měli utkání pod kontrolou," připojil svůj názor Patrik Gedeon.

"Určitě nehrozí žádné podcenění, oni už skutečně nejsou vyloženě slabí soupeři a Moldavané tu nemají co ztratit," připomněl Roman Týce. "Věřím, že nás hodně podpoří diváci a budou i trpěliví, kdybychom nedali rychle gól. Nejdůležitější z tohoto zápasu jsou tři body. Čím víc dáme gólů, tím lépe. Nepochybuji, že nějaké budou. Tohle mužstvo rozhodně nehraje defenzívně, ale nesmíme se nechat vybláznit a bezhlavě útočit," uzavřel úvahy nad vývojem zápasu Zdeněk Grygera.

Reklama

Související články

Brücknera trápí jen zdravotní stav Kollera

Kompletní nominovaná devatenáctka se trenérovi fotbalové reprezentace Karlu Brücknerovi sešla v pátek po poledni v hotelu Praha. Starosti mu dělá pouze...

Koller proti Moldavsku chybět nebude

Fotbalová reprezentace o svého nejlepšího kanonýra před středečním kvalifikačním utkáním v Olomouci s Moldavskem nepřijde. Útočník Jan Koller absolvoval během...

Výběr článků

Načítám