Hlavní obsah

Volejbalisté si zavařili, Španělé jim nechtěli dát večeři

Novinky, Marek Burkert (Madrid)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Historický úspěch prožívají čeští volejbalisté, kteří se do prestižní společnosti Světové ligy dostali na poslední chvíli náhradou za Argentinu. Trenér Pavel Řeřábek mluví o splněném snu. "Jsme psychicky nahoře," vidí, jak se tým zvedl. V případě úspěšného semifinále může vylétnout do výšin, vždyť reprezentanti budou čelit mistrům světa z Brazílie.

Foto: Pavel Reichard

Sluneční bůh Lugh sráží k zemi boha ohně Belena a ujímá se vlády. Keltský příběh o slunovratu předvedli členové skupiny Daoine Ceilte.

Článek

"Přijeli jsme se do Španělska učit hrát pod tlakem a v semifinále nás čekají mistři světa z Brazílie. Je to fantasticky zrežírované," radoval se kouč. V rozhodujícím duelu o postup s domácím Španělskem ocenil, jak se jeho svěřenci vyrovnali zejména s fanatickým publikem, které v závěru rozkmitalo halu Vistalegre v základech.

Nechtěli jim donést večeři

"Ani jako hráč jsem nic podobného nezažil, obecenstvo dávalo domácím neuvěřitelnou sílu," tvrdil trenér. Frustrace Španělů z porážky byla zákonitě velká. "Zavařili jsme to pořadatelům, teď na zápasy finálové čtyřky moc lidí chodit nebude," předpokládá místopředseda svazu Antonín Lébl. "V hotelu nám v noci ani nechtěli donést večeři," prozradil. "Jenže to nám může být ukradené, přijeli jsme přece jako ambasadoři českého volejbalu," smál se Lébl.

Čeští hráči svými výkony způsobili poprask ve statistikách finálového turnaje. Jakub Novotný je zatím nejvíce bodujícím hráčem, společně s Martinem Léblem kralují v hodnocení úspěšnosti bloků, Lébl je zároveň nejlepší na smeči. [celá zpráva]

Vymyslet něco na úřadující mistry světa z Brazílie bude ale těžký oříšek. "Předvádějí velmi pohyblivý volejbal, i když jsou proti šampionátu v Argentině v trochu pozměněné sestavě," vykládal Řeřábek, který by brazilskému kouči Bernardovi Rezendemu rád připomněl české vítězství nad Brazilci z mistrovství světa v roce 1982. "Proti nám se jako favoriti na titul měli rozehrát a druhý den nastoupit proti Rusům. My ale vyhráli 3:1 a v noci kvůli tomu pořadatelé přelosovali skupinu," vzpomněl si Řeřábek, který stejně jako Rezende, získal trenérské úspěchy u volejbalistek.

Zkusí najít zbraň

Včera krátce po poledni Češi lehce trénovali v dějišti zápasu a odpoledne měli volno. Taktická porada by měla přijít na řadu až dnes dopoledne. "Máme i nějaké poznatky od soupeřů Brazilců ve skupině. Zkusíme proti nim najít zbraň, i když to bude maximálně obtížné," ví Řeřábek. "Je to obrovský národ a kvalita hráčského materiálu je vysoká."

Čeští hráči ale vypadají uvolněně. Na hladkou porážku 0:3 od Jihoameričanů z loňského MS v Argentině už nechtějí myslet. "Tehdy jsme s nimi v každém setu drželi krok tak do stavu 15:15, pak oni udělali tři body v řadě a bylo vše jasné. Začíná se ale za stavu 0:0 a nikdo nemůže dopředu tvrdit, že to dopadne stejně," věří kapitán Ivo Dubš, který po zápase se Španělskem dlouho nemohl usnout.. "Spolubydlící Zapletal ve spánku tak rozhazoval rukama, že jsem celý omlácený," tvrdil Dubš, který považuje postup do nejlepší čtyřky ve Světové lize za vrchol své kariéry.

I mezi nejlepšími celky světa by Češi rádi nebyli do počtu. "Brazilské kolektivní pojetí je ukázkové, ale my se musíme držet toho, co nám jde. A to je především kvalitní blok a hra v poli, pak máme šanci," vypočítává kapitán.

Ve druhém sobotním semifinále se utká od 11.00 h Itálie se Srbskem a Černou Horou.

Reklama

Související články

Výhra nad Řeky udržela volejbalisty ve hře

První výhru v madridském finálovém turnaji Světové ligy si čeští volejbalisté připsali proti Řecku. Gradujícím výkonem dokázali setřást psychickou zátěž úvodní...

Trpělivost se osvědčila, budou se jí držet

Popáté v letošní sezóně Světové ligy se čeští volejbalisté utkali s Řeckem. Madridským vítězstvím pak naklonili výsledkovou bilanci na svou stranu. "Věděli...

Výběr článků

Načítám