Hlavní obsah

Svaz jde proti fanouškům, zlobí se Synot i Blšany

Novinky, Václav Procházka, Karel Felt
PRAHA

Rozezlen je Miroslav Valenta, boss fotbalového Synotu, z rozhodnutí vedení Gambrinus ligy neudělit jeho klubu výjimku na neodpovídající rozměr hřiště. Blšany podle nejmenovaného zástupce klubu zvažují kvůli stejné záležitosti možnost obrátit se na odvolací a revizní komisi nebo alespoň požádat svaz o přezkoumání situace.

Foto: Viktor Kronbauer, AGENTURA SCHOK

Letní shakespearovské slavnosti 2012 jdou do finále. Letošní premiéru Richard III. je možné vidět na Pražském hradě už jen do 7. září 2012.

Článek

"UEFA nás na Širůchu nechala hrát Intertoto cup a v Praze to vadí," diví se Valenta. Podle něj klub před časem investoval milióny do toho, aby kvůli předepsaným bezpečnostním zónám hřiště zkrátil. Metry teď hrací ploše chybějí.

:. ANKETA: Považujete postup Českomoravského fotbalového svazu za správný či nikoliv? Hlasujte v anketě na konci článku.

"Sparta má výjimku na sedačky, Žižkov na osvětlení, ale u nás to nejde ani na jeden a půl měsíce," míní Valenta, že se v rámci projektu Stadióny 2003 nepostupovalo vůči všem klubům obdobně. "Všem jsme měřili stejně," vyjádřil se už před startem ligy Josef Dráb, šéf projektu. O hřišti Sparty sdělil, že splňuje vše potřebné, a to i pro evropské poháry. Ze světel chybějících na Žižkově se učinila výhoda. Pražský klub může hrát svá utkání v neděli odpoledne a vyhne se tak termínové kolizi s domácími zápasy Sparty či Slavie.

Valenta tvrdí, že má souhlas většiny klubů, že by na Širůchu nastoupily, byť tam není předepsaná velikost plochy 105x68 m. "Hrát v Brně, to je rána pro naše fanoušky. Takový postup je proti divákům," rozčiluje se Valenta, jehož tým bude až od října hrát v dokončované aréně v Uherském Hradišti.

Diví se i Blšany

Podle Blšanských svaz ani kluby v soutěži nemohou svévolně stanovit rozměr hřiště. Je to podle nich výhradně záležitost daná pouze pravidly (pro mezinárodní utkání: 100-110 m délka, 64-75 m šířka)

"Světová federace FIFA však jednoznačně cituje pravidla, která svazy mohou modifikovat. Je mezi nimi i možnost stanovit velikost hrací plochy, tudíž pro první ligu může být určen pevný rozměr," upozorňuje šéf domácí pravidlové komise Jan Hora.

Blšanští, kteří asi celou sezónu odehrají v Příbrami, však uplatnění podobné modifikace považují za zbytečné. Upozorňují, že velikost hřiště ale i bezpečnostních zón nebývá ve světě stanovována striktně. "Rekonstrukce kvůli třem metrům šířky by u nás vyžadovala zbourání a znovu postavení objektu pro mládež, který stál asi 5 miliónů korun," tvrdí nejmenovaný zdroj z Blšan.

KOMENTÁŘ: Výjimečné výjimky
Tak nám ta fotbalová liga začala. Má nablýskanější kulisu rekonstruovaných stadiónů. Jen těch zbytečných řečí kolem nich nemuselo na úvod být tolik. Napřed že žádné výjimky při schvalování nebudou. Když se začaly rýsovat jako ledovec před Titanikem, přejmenovali je svazoví činovníci na výhrady a nebývalou slovní ekvilibristiku předvedli u výjimky nejkřiklavější. Chybějící žižkovské osvětlení označili za výhodu, díky níž vyřešili problém kolize zápasů v aglomeraci. Ještě to celé zabalili do úhledných vět o tom, že za to vlastně mohou památkáři, bránící na Žižkově stavět sloupy osvětlení. Náhradní řešení se samozřejmě zcela výjimečně posouvá. A div, že se pak všichni ti příslušní výboři neplácali po ramenou, jak to náramně vymysleli. Výjimka opravdu výjimečná. Podivně vypadá i to, že Synot může doma hrát evropské poháry se soupeřem z jakési bundesligy. Domácí soutěž nikoli. A co teprve časy utkání. Kdekdo tuší, že jednotný výkop v sobotu v podvečer je, milosrdně řečeno, úlet. Nenechme se oklamat počátečními solidními návštěvami. Úvod soutěže lákal vždy. Co je ale hlavní: Výkonný výbor je v tom přece nevinně. Vždyť liga si to schválila sama, vedení svazu jí do toho nemluvilo. Alespoň to říká |Jaroslav Vacek - místopředseda svazu, ale i šéf Ligového shromáždění. Nemluvil do toho tedy sám sobě. Při strašidelné a často neprůhledné kumulaci funkcí uvnitř svazu se i takováto taškařice může přihodit. Ale že se naplní slova jiného funkcionářského matadora o tom, že reálný život nutně přinese kompromisy (pozn. pro svaz: v tomto případě lze přeložit i jako výjimka), už teď není pochyb. Stačí se podívat na program 1. kola ligy.
Václav Procházka

Anketa

Postup Českomoravského fotbalového svazu považujete za:
správný
22 %
nesprávný
78 %
Celkem hlasovalo 91 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset ligových klubů bude pod dohledem

Profesionální licenci pro nový ročník první fotbalové ligy dostalo při úterním řízení všech šestnáct klubů, ale deset z nich s výhradou. Pro Blšany, České...

Výběr článků

Načítám