Hlavní obsah

Slavia poprvé mistrem extraligy

Novinky, Martin Kézr, Marek Burkert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Hokejisté Slavie dosáhli na historicky první titul vítězů extraligy. V rozhodujícím sedmém utkání finálové série vyhráli na ledě Pardubic 1:0 brankou Michala Supa z poloviny utkání. Těsný náskok i přes úpornou snahu Východočechů ubránili.

Foto: Josef Zajíc

Start 240 závodníků na trať 60 km.S číslem 13 pozdější vítěz Ondřej Fojtík.

Článek

"Mužstvo perfektně zabojovalo, zvládlo klíčový duel skvěle takticky a na rozdíl do soupeře dokázalo skórovat. Jsem na hráče ohromně pyšný," lebedil si trenér nových mistrů Vladimír Růžička.

Hrát aktivně, ale přitom opatrně, se zjevnou touhou neudělat žádnou chybu. Takové bylo předsevzetí obou soupeřů, přesto se slávisté hned v úvodu dvakrát dopustili nepřesné rozehrávky, ale rychlík P. Sýkora toho ani jednou nevyužil. "Kdybychom šli do vedení, určitě bychom zápas neztratili. Vše rozhodla jedna podařená akce soupeře," tvrdil pardubický kouč Miloš Říha.

Duda nastupoval ve dvou útocích

Hosté znovu zamíchali sestavou a skvěle fyzicky disponovaný Duda se objevoval ve dvou útocích. Hrál nejen na svém místě křídla Beránkova útoku, ale často alternoval i na Hruškově postu v Sailerově řadě.

V defenzivě vzorně pracující mužstva nedávala mnoho možností k vyniknutí brankářů, přesto si Málek poradil s nebezpečnou akcí Kropáče a na druhé straně Svoboda dostal do bezpečí puky po střelách Antoše i Šaffra.

V závěru první části se k odvážnému průniku rozjel domácí Kolář. Málka si položil, ale nepřekonal. Nutno však uznat, že úlohu mu ztížilo Kadlecovo seknutí. Jenže Pardubice na slávistického brankáře nic nevymyslely ani v přesilovce.

Tlak Slavie přinesl ovoce

Na obou stranách se hráči, vědomi si důležitosti utkání, plně soustředili na hokej. "Emoce musely jít stranu, za každé zbytečné vyloučení by tým mohl draze pykat. Udržet koncentraci, to byl základ úspěchu," přiznal Růžička.

Ve druhé třetině ještě Pospíšil hledal mezírku mezi Málkovými betony a Novotného střela protáhla strážce branky hostí, ale aktivitu postupně přebírali slávisté. Začínali vyhrávat bitvu o střední pásmo, víc se tlačili před Svobodu a získávali herní prostor.

V polovině utkání se Duda sice ještě neprosadil z dorážky, ale ve 34. minutě už přišla jeho velká chvíle. Za brankou získal puk, přetlačil clonícího Čáslavu a skvěle stihl přihrát do vyložené pozice Supovi, který neváhal se zakončením a vystřelil přesně pod horní tyčku pardubické svatyně

Stížnost Pražanů Pardubice rozhodila

Beznadějně vyprodaná Duhová aréna vyděšením oněměla, najednou domácí přišli o herní sebedůvěru a do konce třetiny vystřelili pouze jedinkrát na branku. Zápas zdrželo dohadování kolem nepřesnostem v zápise.

Hosté reklamovali, že náhradníci Rolínek s Tvrdíkem, kteří po obdrženém gólu naskočili do sestavy, nejsou na soupisce. Než se spor vyřešil, uplynulo téměř deset minut a znervóznělým Pardubicím ani tato pauza příliš neprospěla.

Slavia se ve třetí části zaměřila na jedinou věc: dobře bránit. Poučena z předchozího zápasu v Pardubicích, kdy v závěrečné desetiminutovce přišla o vedení 3:1, nehrála však pasivně a snažila se co nejvíc držet puk a často jej vyvézt až ke Svobodovi.

Lubina svůj tým nespasil

Tlak domácích sice sílil, brankový efekt ale nepřinášel. "Dobrým bruslením i přístupem k hráčům soupeře jsme dokázali eliminovat nebezpečí přečíslení nebo střely volného hráče," liboval si Růžička.

Nejblíže vytouženému vyrovnání byl ve 48. minutě Lubina, ale proti jeho střele včas zasáhla Málkova lapačka. Publikum hnalo pardubické hráče neúnavně na zteč, jenže nejlepší obrana extraligové soutěže neudělala sebemenší chybičku. Prostor před Málkem čistila důkladně, přitom bez faulů.

Vyloučení Dlouhého devět minut před koncem za vražení na hrazení nabídlo domácím velkou možnost, ale gólová šance se v přesilovce neurodila. Až 63 vteřin před koncem sáhli Pardubičtí k power play, ale k ohrožení Málka se nedostali a naopak Hejda těsně minul jejich prázdnou svatyni. Pak začali Pražané slavit...

PARDUBICE vs SLAVIA 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
1. třetina
04:25PardubicePištěk (2 min - hrubost)
SlaviaDlouhý (2 min - hrubost)
11:03PardubiceBlažek (2 min - hrubost)
SlaviaFadrný (2 min - hrubost)
17:45SlaviaKadlec (2 min - sekání)
2. třetina
30:32PardubiceLubina (2 min - hrubost)
SlaviaBeránek (2 min - hrubost)
33:14SlaviaSup (Duda, Beránek)0:1
3. třetina
50:14SlaviaDlouhý (2 min - vražení na hrazení)
59:09PardubiceMikeska (2 min - držení)
SlaviaBeránek (2 min - sekání)
Ostatní statistiky
4Vyloučení6
0Využití0
Rozhodčí: Vokurka, Kolísek - Charvát, Kalivoda. Diváci: 9300 (vyprodáno).
Sestavy
Pardubice:
A. Svoboda - Čáslava, Pácal, Mudroch, Zábranský, A. Novotný, Duben - P. Sýkora, Janecký, D. Pospíšil - Jaroslav Kudrna, T. Blažek, Lubina - Kropáč, Mikeska, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha - od 35. navíc Tvrdík, od 44. navíc Rolínek
Slavia:
Málek - J. Novák, Hejda, Kadlec, Kolařík, Posmyk, od 22. navíc Graňák, od 30. navíc Staněk - Duda, J. Beránek, Sup - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Šaffer, Fadrný, Antoš - Klepiš, Sailer. Od 12. navíc Hruška.

Reklama

Související témata:

Související články

Nevozte šampaňské, prosí fanoušky Antoš

Ironií a trochu hořkým vtipkováním se snažil tišit zklamání z pardubického srovnání stavu finálové série extraligového play-off služebně nejstarší hokejista...

Výběr článků

Načítám