Hlavní obsah

Šebrle věří, že má šanci rvát se o zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nebýt zdravotních problémů v přípravě, český vícebojař Roman Šebrle by měl na HMS v Birminghamu hodně smělé plány. Kvůli natrženému lýtkovému svalu a nedávné chřipce je však musel trochu přehodnotit. "Pořádně nevím, na čem jsem. Vím, že nemám na nějaký supervýkon, ale doufám, že jsem schopen bojovat o zlato," říká.

Článek

Co se týče přípravy na vrcholnou akci, byla podle Šebrleho kvůli zmíněným peripetiím nejhorší ze všech. "Nemohl jsem trénovat, jak jsem chtěl, ale úplně špatně na tom zase nejsem. Nikomu nedám nic zadarmo," vyhlašuje svěřenec trenéra Kupky.

Minulý pátek si zkusil překážky a dálku na mítinku v Linci. "Nebylo to tak špatné, i když svaly jsem druhý den cítil daleko víc než normálně. Ale věřím, že v Birminghamu to bude zase o stupínek lepší," doufá 28letý závodník pražské Dukly.

Na rekord už nemyslí

V pondělí měl ještě po chřipce zvýšenou sedimentaci, ale dnes už se cítil lépe. Je prý připraven tak, aby mohl sahat po nejcennější medaili. Nějaké přesné bodové propočty si raději nedělá. "Chci udělat víc než v Tallinu," podotkl jen. Na únorovém Erki Nool cupu zvítězil výkonem 6228 bodů. "Věřím si na nějakých 6300 bodů, možná o něco víc, ale záležet bude na prvních dvou disciplínách, jak se povedou," zamýšlí se Šebrle.

Nezdráhá se prozradit, že před sezónou spřádal plány na halový světový rekord 6476 bodů, který drží Američan O"Brien, ale zdravotní problémy tyto myšlenky zahnaly. "Ten poslední měsíc byl abnormálně blbej," povzdychne si. "Trénoval jsem úplně jinak, než jak jsem chtěl. Ale na druhou stranu budu muset teď o medaili víc bojovat. Asi to nebude nějaká jasná záležitost Šebrleho," očekává před dvoudenním sedmibojařským kláním, které odstartuje v sobotu.

Nejde o body, ale o vítězství

Ze soupeřů se mu jako tradičně kolena neklepou, ale má k nim respekt. "Američan Papas, Rus Lobodin, Estonec Nool a samozřejmě Tomáš," vyjmenuje ty nejvážnější. "Jsem na ně zvědavý, ale nic jim nedaruju."

Těší se na závod jako takový, souboj s krajanem Dvořákem bere jako každý jiný. "Já tam nejedu závodit jen proti Tomášovi a on proti mně. Všichni mají velké ambice a uvidíme, jak to dopadne," říká obhájce titulu z Lisabonu před dvěma lety.

Příliš neočekává, že by někdo ze sedmibojařů předvedl v Birminghamu nějaký ojedinělý výkon. "Ono se na mistrovství světa na body nikdy tolik nehraje. Jde v první řadě o vítězství a doufám, že se o něj budu prát i já," podotýká český atlet, jemuž budou doma u televize držet palce manželka Eva se synem Štěpánem. "Každý den jim budu volat a snad je nezklamu..."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám