Hlavní obsah

Nor Carew znovu pohřbil naděje Arsenalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejdramatičtější podívanou středeční nabídky fotbalové Ligy mistrů přinesl zápas Valencie s londýnským Arsenalem. Nor Carew dvěma trefami zařídil vítězství španělského celku 2:1 a poslal Angličany z kola ven. Společně s Valencií proklouzl ze skupiny B do čtvrtfinále Ajax, jenž remizoval v Římě s tamním AS. Pokračují i Inter Milán a Barcelona.

Foto: Marek Velebný

V amfiteátru u Plazy

Článek

Hráči Arsenalu budou mít na Carewa hodně nepříjemné vzpomínky. Právě tenhle norský obr je před dvěma lety vyřadil ve čtvrtfinále a stop jim vystavil i dnes. Dvěma nádhernými zářezy vyškolil brankáře Taylora, který zaskočil za zraněného Seamana.

V útoku hostů zůstal osamocen Francouz Henry, neboť jeho parťák Bergkamp, známý strachem z létání, na Mestallu nedorazil. Henry dělal, co mohl, na vše ale nestačil. Na první Carewův gól ještě stačil zareagovat, podruhé však síť nerozvlnil.

Valencie, která dohrávala bez zraněné brankářské jedničky Caňizarese, těsné vedení udržela a mohla se radovat z postupu. Ve skupině B byla přitom před utkáním až na třetí pozici.

Marné čekání na výhru

Fanoušci na Olympijském stadionu v Římě v této sezóně Ligy mistrů žádnou radost neužili. Jejich miláčci doma nevyhráli ani jeden ze šesti zápasů a smutnou bilanci si už nevylepší. V utkání s Ajaxem se diváci ještě ani nestačili pořádně usadit a už gólman Pelizzoli lovil míč ze sítě po střele Van der Meydeho. Uběhlo pouhých pětatřicet vteřin!

Římané postrádali svou největší hvězdu Tottiho, který byl minule hodně přísně vyloučen. Přesto se s vervou pustili do boje o přežití v soutěži. Po čtvrthodině byl zápas z kuriózních důvodů na chvíli přerušen, protože se během hry spustilo zavlažovací zařízení. Pro domácí to ovšem byla doslova 'živá' voda, neboť Cassano v 23. minutě vyrovnal a vzápětí se střela Brazilce Aldaira odrazila od břevna.    

Ale v brance hostů čaroval Rumun Lobont a nizozemský šampión důležitou remízu, znamenající postup, udržel. Tomáš Galásek, který ve středové řadě Ajaxu pochopitelně nemohl chybět, se tak stal po Pavlovi Nedvědovi druhým českým fotbalistou ve čtvrtfinále prestižní klubové soutěže. Páteční los je může svést dohromady a pak si budou mít na reprezentačním srazu určitě o čem povídat.

Barcelona v plné síle

Inter Milán se musel v Leverkusenu obejít bez svého hvězdného útočného tria, neboť Vieri s Recobou jsou v trestu a uzdravující se Crespo se ještě nedostal ani na lavičku náhradníků. Trenér Hector Cúper však za ně našel překvapivou náhradu. Osmnáctiletý Nigerijec Obafemi, který dodneška odehrál v Lize mistrů jen 73 minut, šanci využil a vstřelil vedoucí gól.

V poslední minutě pak Turek Emre účet zdvojnásobil. Už dávno odepsaní domácí s Janem Šimákem v sestavě mohli prohrát ještě víc, ale těsně před přestávkou zneškodnil Butt Morfeovi penaltu.

Barcelona měla jako jediná z dnešních aktérů postup v kapse už před výkopem, přesto dal trenér Antič v Newcastlu ze základní sestavy volno jen brankáři Bonanovi a útočníku Saviolovi. Domácí ještě měli teoretickou šanci, ale po hodině hry jim ji vzal Nizozemec Kluivert svým 34. gólem v pohárové Evropě.

Motta pak přidal z přímého kopu ještě jeden navrch a pojistil tak Barceloně už jedenáctou výhru v soutěži. Hráčům Newcastlu by nakonec ani vítězství nebylo nic platné, Inter by z druhého místa ve skupině A stejně nesesadili.

Z úterních zápasů se kvalifikovaly Real Madrid, AC Milán, Juventus Turín a Manchester United.

Skupina A
Leverkusen - Inter Milán 0:2
Poločas: 0:1. Branky: 36. Obafemi, 90. Emre. Rozhodčí: Ivanov (Rus.). Diváci: 22.500.
Newcastle - Barcelona 0:2
Poločas: 0:0. Branky: 60. Kluivert, 74. Motta. Rozhodčí: Wegereef (Niz.). Diváci: 51.800.
1. FC Barcelona651012:216
2. Inter Milán632111:811
3. Newcastle621310:127
4. Leverkusen60065:150
Skupina B
Valencie - Arsenal 2:1
Poločas: 1:0. Branky: 34. a 57. Carew - 49. Henry. Rozhodčí: Vassaras (Řec.). Diváci: 48.000.
AS Řím - Ajax Amsterdam 1:1
Poločas: 1:1. Branky: 23. Cassano - 1. Van der Meyde. Rozhodčí: Fandel (Něm.). Diváci: 70.500.
1. FC Valencia62315:69
2. Ajax Amsterdam61506:58
3. Arsenal61416:57
4. AS Řím61237:85

Reklama

Související témata:

Související články

Kollerova osmá branka Dortmundu nestačila

Obhájce prvenství z loňského ročníku Ligy mistrů Real Madrid nedopustil překvapení a v posledním kole osmifinálové části soutěže si na hřišti moskevského...

Výběr článků

Načítám