Hlavní obsah

Hudler dohraje sezónu v ruské Kazani

PRAHA/VSETÍN

Hokejovou extraligu opustí jeden z největších talentů českého hokeje - vsetínský útočník Jiří Hudler. Osmnáctiletý hráč se ihned po návratu z juniorského mistrovství světa vydá do celku ruské Superligy AK Bars Kazaň, kam byl uvolněn na hostování do konce letošní sezóny.

Článek

Movitý účastník ruského šampionátu si zajistil služby technicky výborně vybaveného hokejisty do konce dubna příštího roku. "Je to tak. Až se vrátí z mistrovství světa, půjde do Kazaně," řekl k Hudlerovu odchodu do Tatarstánu jeho agent Petr Svoboda. Podle Svobody už je třeba do úterý vyřídit jen určité detaily spojené s finančním plněním. "Jirka už to ví. Důležité je, aby hrál play off, a přestože zájem měly i další kluby, Slavia i Sparta, on nechal rozhodnutí v mých rukách. Angažmá v Kazani bude pro něho další zkouškou, jak na tom hokejově je," dodal Svoboda. Součástí Hudlerova odchodu bude i nezanedbatelná finanční kompenzace, kterou ruský tým Vsetínu poskytne. Svoboda však její výši tajil. "Je určitě zajímavá, i pro Vsetín výhodná," řekl jen. "Jirka chce pomoci i oddílu, vždyť ekonomická situace v extralize není jednoduchá," pravil. V souvislosti s Hudlerovým hostováním v Kazani se v kuloárech spekulovalo o osmi miliónech korun.

Nová výzva

Dres ruského mužstva v loňské sezóně oblékal centr pražské Sparty Patrik Martinec, v současné době však bude Hudler jediným českým hokejistou v celku, kde asistentem trenéra je kouč ruské reprezentace Vladimir Pljuščev. "Ve Vsetíně už toho dokázal dost, teď je před ním nová výzva. Vyzkouší si novou hokejovou školu, okusí nové prostředí a pozná na vlastní kůži, jaký je život na zahraniční štaci. Ty tři, čtyři měsíce mu nemohou uškodit, spíš naopak. V Kazani se totiž dost trénuje a my bychom byli rádi, kdyby byl Jirka po sezóně ještě bruslařsky silnější a rychlejší," slibuje si Svoboda od ruského angažmá svého svěřence, kterého s největší pravděpodobností čeká příští rok vstup do NHL.

Bilanci nerozšíří

Hudler je se 46 body za devatenáct branek a 27 přihrávek na druhém místě soutěže produktivity české extraligy, svoji bilanci už však nerozšíří. Letos absolvoval i premiéru v české seniorské reprezentaci. Při červnovém draftu si jej vybral v druhém kole jako celkově 58. hráče obhájce Stanleyova poháru Detroit. Ředitel vsetínského klubu Oldřich Štefl byl ještě v pátek přesvědčen, že jeho nejzářivější klenot dohraje sezónu ve Vsetíně, dnes už připouštěl i jiné varianty. "Jednáme, zatím není nic konkrétního uzavřeno. V úterý už ale může být všechno jinak," přitakal Štefl.

Obě strany s uzavřením dohody spěchaly, protože mistrovství světa dvacetiletých vyvrcholí až 6. ledna, zatímco v Rusku vyprší už o čtyři dny dříve termín, do kterého mohou kluby nahlásit na soupisku nové posily.

Reklama

Výběr článků

Načítám