Hlavní obsah

Hadamczikovo kouzlo prověří extraligový lídr

– PRAHA

Sedm extraligových zápasů zatím odehráli hokejisté pražské Sparty pod vedením dvojice Alois Hadamczik, Kamil Konečný a ani v jednom z nich nevyšlo mužstvo bodově naprázdno. Fluidum, které trenéři z Moravy do Prahy přinesli, však čeká v úterý těžká prověrka. Úřadující mistr totiž přivítá v magnetu 37. kola vedoucí celek z Pardubic.

Článek

"I my máme svoji kvalitu a chceme vyhrát. Může rozhodovat i srdce, které do hry dáte," věří Hadamczik. Na marodce jsou stále Tomík, Richter a Zelenka, nicméně sparťanský kouč věří v úspěch, jemuž by podle jeho mínění měli napomoci i diváci. "Doufám, že jich přijde co nejvíce," přál si vyprodanou halu.

Také Východočeši mají se sestavou problémy. K Divíškovi, Rolínkovi a Pištekovi přibyl nejlepší střelec týmu Petr Sýkora, jehož zmohla angína. "Nehrajeme sice s takovou lehkostí jako před časem, ale vrátili jsme se k týmovému pojetí, které nám pomohlo k vítězstvím proti Znojmu i s Třincem," připomněl trenér Miloš Říha.

Bilance jeho protějšku na střídačce ho nijak neznepokojuje. "S výjimkou duelu se Slavií, který se navíc bude opakovat, Spartu neprověřil žádný těžký soupeř. Sparta se chce vrátit do špičky, proto by bylo určitě příjemné její tažení přibrzdit," zamyslel se Říha.

Rozjeté Budějovice nepřibrzdily ani v Edenu

Hokejisté Českých Budějovic ještě před Vánocemi rozjeli velkou sérii výher a pokračují i v lednu. Hořkost porážky nepocítili již v šesti utkáních v řadě. V dnešním souboji se Vsetínem budou kompletní, zdravotní otazník visí pouze nad startem útočníka Roba.

Valaši nechtějí ztratit kontakt s osmičkou, na jihu Čech plánují agresivní hokej s pečlivou obranou. Obejít se budou muset bez Jiřího Hudlera, který již patří ruské Kazani. Na svůj střelecký úspěch ze souboje s Havířovem bude proto chtít navázat Roman Stantien. Osmatřicetiletý matador skvěle zastoupil lídra Hudlera, když během 28 minut nastřílel hattrick.

Oba soupeři válčí o play-off, navíc jsou sousedy v tabulce - desátý Vsetín ztrácí se 49 body na deváté Budějovice dva body.

Pražskou Slavii čeká čtvrté utkání před domácím publikem v řadě a formu druhého týmu tabulky prověří Karlovy Vary. "Snad tentokrát zvládneme defenzivu lépe než proti Budějovicím," věří domácí asistent Ondřej Weissmann. "Základem je využívat šance. Čím déle vydrží nerozhodný stav, tím úpornější bývá obrana soupeře a vzrůstá naše nervozita," dodal.

Západočeši povzbuzeni nedělním tříbodovým úspěchem v Litvínově vyzkouší stejnou taktiku i na Slavii. "Budeme hrát systém jedna čtyři a spoléhat na brejky," potvrdil karlovarský asistent Jan Votruba. Podle něho může jít o zápas brankářů. "I náš Franěk totiž právě chytá v reprezentační formě," upozornil.

Liberec si na Oceláře věří

Třinec se před soubojem s Libercem rovněž potýká se sestavou. Na dopoledním rozbruslení se sice objevili takřka všichni marodi, ale kouč Pavel Marek tuší, že bude znovu nucen improvizovat. Přetrvávající zdravotní problémy sužují Krále a Janků, nad jejichž starty visí otazník. Jistá zatím není ani účast rekonvalescenta Malinského a také v případě Libora Procházky, který bojuje se začínající angínou, dostane až před utkáním rozhodující slovo lékař. Po operaci ramene je navíc dlouhodobě mimo Hašek. "Musíme se s tím nějak vyrovnat. Tři body jsou nutností, protože zezadu se na nás tlačí řada dalších týmů," řekl Marek.

Liberečtí ještě boj o play off nevzdávají a šance by rádi přiživili případným úspěchem na ledě soupeře, s nímž v sezoně zatím oba zápasy prohráli. "Venku hrajeme dobře, zatímco doma strašně moc chceme. To nás možná i trochu svazuje," zdůvodnil víru v síly svých svěřenců v souboji s pátým mužstvem tabulky liberecký trenér Josef Jandač. Stále však nemá k dispozici Jana Kudrnu, Kočího, Nováka a juniora Holuba.

Plzni se pomalu vzdaluje osmička

Hokejisté Plzně, kteří v posledních třech kolech extraligy nepoznali radost z výhry, ztrácejí na osmou příčku, jež zatím patří Litvínovu, sedm bodů. Vzájemný zápas obou celků tak už nyní může napovědět, kdo se do vysněného play-off probojuje. Pokud se však neprobudí ani ofenzíva Keramiky, mohli by diváci v Plzni o nejdramatičtější boje hokejové sezóny přijít. První útok Ujčík, Straka, Andrašovský se herně hledá a kouči Karlu Trachtovi už pomalu dochází trpělivost. Po páteční prohře na Slavii dokonce Ujčíka otevřeně kritizoval. "Takový hráč by měl na ledě podat výkon hodný svého jména," mrzelo trenéra, ale své svěřence k větší aktivitě nepodnítil.

Litvínov, který v úvodu soutěže vévodil tabulce, zastihla v průběhu soutěže krize. Když už se po vydřeném vítězství nad Zlínem a povinné výhře v Havířově zdálo, že je na vzestupu, přišel nedělní výpadek v derby s Karlovými Vary. Trenér František Výborný ale nechce podléhat panice.

"O play-off se bude bojovat až do posledního kola základní části a věřím, že nynější pozici udržíme, nebo ji ještě vylepšíme," tvrdil kouč Severočechů, který ví, že úspěšná koncovka z úvodu ligy se kamsi vytratila. "V každém zápase máme několik stoprocentních šancí, ale stejně se neprosadíme," kroutil hlavou Výborný. "Když se vyvarujeme individuálních chyb a pohlídáme si začátek zápasu, můžeme přivézt body, které jsme doma rozdávali," doplnil asistent kouče Jaroslav Hübl.

Orlí náplast

Po sérii šesti zápasů bez vítězství Zlínu psychicky pomohlo nedělní vítězství v Liberci. "Nedostali jsme branku a dařilo se nám nejen v obraně, ale i střelecky," těšil se trenér Zdeněk Venera, jenž bude proti Vítkovicím postrádat zraněné Okála s Macholdou. V brance zřejmě znovu nastoupí Tuček, jenž v Liberci udržel čisté konto. Zatím není dořešena situace s prostějovským brankářem Maláčem, který bude zatím ve Zlíně zaskakovat na střídavý start.

Vítkovice se musejí vyrovnat s absencí obránce Jurečky, který dostal naražené chodidlo do sádry, ale věří, že naváží na poslední výkony. "V kabině je pohoda, daří se nám herně i střelecky. Doufáme, že to tak zůstane co nejdéle," řekl asistent Aleš Tomášek.

Ve dvou posledních zápasech v domácím prostředí vyšlo Znojmo bodově naprázdno a jako náplast za nezdary by měl orlům posloužit zápas na ledě beznadějně posledního Havířova. "Chybí nám ale několik zraněných hráčů a nemůžeme poskládat čtyři útoky. Tím nám chybí úderná síla," posteskl si trenér Miloslav Hořava. Na marodce je brankář Kameš, jenž s poraněným kolenem musí ještě tři týdny odpočívat. Útočník Ludvík má při bruslení stále problémy s kotníkem a do sestavy zatím nemůže naskočit ani střelecky produktivní Erat, jenž laboruje s poraněným prstem na ruce.

Do havířovské sestavy se v úterý zřejmě znovu vrátí uzdravený Hrbek, trenéři zato stále nemohou počítat se Staňkem, který laboruje s poraněným zápěstím.

Reklama

Související témata:

Související články

Hokejisté Pardubic zvýšili náskok

Pardubičtí hokejisté porazili v zápasu 36. kola v tabulce třetí Třinec 5:2 po čtyřbrankovém přídělu ve třetí třetině a svůj náskok v čele extraligy zvýšili...

Málkovi chybělo jen třináct minut

Největší událostí 36. kola hokejové extraligy byl konec neprůstřelnosti slávistického gólmana Romana Málka. Ta skončila po 205 minutách a 52 sekundách, když...

Vítkovice drží první útok

Hokejisté Vítkovic devět kol v řadě bodovali a prodrali se už na třetí místo v tabulce extraligy. Tým drží elitní formace, kde našli společnou řeč David...

Výběr článků

Načítám