Hlavní obsah

Giro: Simoni si vítězstvím upevnil vedení

– ALPE DI PAMPEAGO

Ital Gilberto Simoni vyhrál čtrnáctou etapu cyklistického Gira d'Italia, jejíž trasa vedla v Dolomitech z Marostiky na vrchol Alpe di Pampeago a měřila 162 kilometrů, a upevnil si vedení v průběžném pořadí. Jako druhý projel cílem jeho krajan Stefano Garzelli a třetí skončil Lotyš Raimondas Rumšas.

Foto: HZS Zlínského kraje
Článek

Etapa začala táhlým stoupáním na Passo di Rolle. Po něm musel peloton zdolat další dva vrcholy Passo di Valles a Passo di San Pellegrino. V závěru čekalo na cyklisty stoupání na Alpe di Pampeago.

Na startu dnešní etapy chyběl Australan Robbie McEwen, který už předem oznamoval, že závod nedokončí. Plánuje totiž krátký odpočinek a po něm začne s přípravou na Tour de France.

Už dvanáct kilometrů po startu se od pelotonu odpoutala skupina šestnácti jezdců v čele s Italem Vladimirem Bellim, kteří si postupně vypracovali náskok téměř pěti minut. Zhruba sedmdesát kilometrů před cílem se od skupinky uprchlíků odtrhl Kolumbijec Fredy Gonzales a nasadil k sólu.

Krátce poté se od hlavního pelotonu odpoutal Rus Pavel Tonkov, kterému před startem dnešní etapy patřilo v průběžném pořadí desáté místo. Gonzales mezitím zvyšoval svůj náskok na skupinu uprchlíků. Padesát kilometrů před cílem na něj jeho bývalí kolegové v úniku ztráceli téměř minutu a půl.

Simoni nasadil pět kilometrů před cílem

Na třetím stoupání začal Gonzales zpomalovat, naopak Tonkov vsadil všechno na jednu kartu a postupně se pelotonu vzdaloval. Jenže ve stoupání přece jen začal ztrácet. Rus doufal v to, že se mu povede dostihnout skupinku uprchlíků, ale místo toho uvízl mezi nimi a pelotonem.

V dlouhém a rychlém sjezdu z Passa di San Pellegrino se Gonzalesův náskok smrskl na 50 sekund. Skupinka pronásledovatelů jela přece jen rychleji než osamocený Kolumbijec. Pětadvacet kilometrů je od pelotonu dělily stále více než tři minuty. Tonkov po sjezdu vzdal svůj sólový pokus dotáhnout se na skupinku před ním a zařadil se zpátky do pelotonu.

Krátce poté skončilo i sólo Gonzalese, který se včlenil zpátky do skupinky, s níž nasadil k úniku už dvanáct kilometrů po startu. I tu ale před závěrečným stoupáním dojel peloton. V čele se pak usadili Simoni s Garzellim a pět kilometrů před cílem pak Simoni nasadil k rozhodujícímu sólu.

Výsledky - 14. etapa
Marostica - Alpe di Pampeago, 162 km
1. Simoni (It.)4:46:43 hod
2. Garzelli (It.)-35 s
3. Rumšas (Lot.)-36
4. Cuapio (Mex.)-49
5. Popovyč (Ukr.)
6. Noe (It.)-56
7. Casagrande (It.)-59
8. Mazzoleni (It.)-1:17
9. Belli (It.)-1:38
10. Totschnig (Rak.)-1:43
...
113. Svorada (ČR)-21:35
Průběžné pořadí:
1. Simoni (It.)65:45:39
2. Garzelli (It.)-1:19
3. Noe (It.)-3:39
4. Popovyč (Ukr.)-4:09
5. Rumšas (Lot.)-5:08
6. Casagrande (It.)-5:33
7. Totschnig (Rak.)-6:45
8. Pellizotti (It.)-7:18
9. Pantani (It.)-8:19
10. Belli (It.)-8:41
...
110. Svorada (ČR)-1:51:50

Reklama

Související témata:

Související články

Giro: Svorada na mokru uzavřel první pětku

Australský cyklista Robbie McEwen zvítězil v jedenáctém pokračování Gira d'Italia, vedoucím z Faenzy do San Dony. V závěrečném spurtu těžil z pádu Itala Maria...

Výběr článků

Načítám