Hlavní obsah

Finále Stanley Cupu přinese 'bratrovražedný' boj

NEW YORK

Letošní finále Stanleyova poháru přinese moment, který zámořská soutěž nepamatuje sedmapadesát let. V souboji o slavnou trofej proti sobě nastoupí dva sourozenci: devětadvacetiletý bek New Jersey Scott Niedermayer bude čelit útokům i svého o rok mladšího bratra Roba v dresu Anaheimu.

Foto: archiv Ski areálu Razula

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích

Článek

Jejich matka Carol se nechala slyšet, že by bylo spravedlivé, aby letos zvedl nad hlavu trofej Rob. Jeho starší bratr ji totiž vybojoval už dvakrát, zatímco on ani jednou.

"Jsem pyšná na oba," prohlásila Carol Niedermayerová na tiskové konferenci, kterou uspořádal klub New Jersey Devils. "Ale Scottie už vyhrál dvakrát, zatímco Rob ani jednou. A proto budu fandit Anaheimu, i když budu přát všechno nejlepší oběma," líčila své dilema.

Niedermayerová s rozpaky dodala, že momentálně pobývá u staršího obou bratrů Scotta a jeho rodiny. "Takže se taky může stát, že mi ještě dnes zapakují," smála se matka dvou hokejistů. "Ne... Mluvila jsem o tom se Scottem a on mě chápe. Takže mě snad u nich pár dní nechají."

"Hodný hošík Scott" 

Scottovi spoluhráči musejí doufat, že syn tentokrát maminku neposlechne a dá do zápasů všechno. Jedním z těch, kteří o tom pochybují, je obránce Ken Daneyko, který se Scottem sdílí při zájezdech hotelový pokoj.

"Je to asi nejvychovanější kluk, jakého jsem kdy potkal," tvrdil se smíchem Daneyko. Pak se zarazil a opravil se. "Kluk? Vlastně jo, když jsem ho poznal, byl to kluk," utahoval si z Niedermayera jeho o deset let starší spoluhráč.

Scott ani Rob si prý nepamatují, že by proti sobě hráli, když s hokejem začínali. Dlouho byli zvyklí hrát spolu. "Snili jsme tehdy o tom, že budeme hrát NHL a získáme Stanleyův pohár," zavzpomínal Scott.

Robovu naději utlo Colorado

První sen se Scottovi splnil v roce 1991, kdy jej draftovalo právě New Jersey. O dva roky později byl do NHL draftován i Rob, jehož si vybral klub Florida Panthers. Druhý sen se splnil zatím jen Scottovi, jenž zvedl nad hlavu Stanleyův pohár v letech 1995 a 2000. Rob už byl také jednou blízko s Floridou, ale v roce 1996 ve finále Panthers rozneslo ve čtyřech zápasech Colorado.

Před dvěma lety si Roba vybralo Calgary, kde jej vedl Darryl Sutter - jeden z šesti bratrů, kteří hráli v NHL, ale ani jednou proti sobě nenastoupili ve finále Stanleyova poháru. Do Anaheimu se mladší z bratrů Niedermayerových dostal loni v březnu a letos byl jedním z nejužitečnějších hráčů v play off.

Naposledy se ve finále Stanleyova poháru utkali bratři Ken a Terry Reardonové v roce 1946. Ken tehdy hrál za Montreal a Terry za Boston. "Řeknu mámě, aby si to tak nebrala. Vždyť je to jen hra," uzavřel Scott Niedermayer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám