Hlavní obsah

Do bojů o Stanleyův pohár postupuje New Jersey

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OTTAWA

Hokejistům Ottawy se nepodařilo v domácím sedmém utkání ve finále Východní konference zvítězit nad New Jersey a sezóna pro ně skončila. Naopak Devils po vítězství 3:2, které znamenalo celkový triumf v sérii 4:3, nastoupí v úterý k prvnímu souboji o Stanleyův pohár proti Anaheimu.

Foto: FRAM tým

Snímek komety C/2011 W3 (Lovejoy) robotickým dalekohledem FRAM z rána 10. prosince zpracoval Michal Ringes.

Článek

Senátoři přitom měli všechny trumfy ve svých rukou. Před domácím publikem podpořeným kanadským premiérem Jean Chretiénem dali velmi brzy úvodní branku utkání. Ďáblové ale vývoj otočili a o Stanley Cup se utkají potřetí z posledních čtyř sezón.

Rozhodující zápas byl dramatem. V první třetině rozjásal hlediště poprvé po 23 zápasech Magnus Arvedson, kterému nahrával Martin Havlát. Jamie Langenbrunner ve druhé části dvěma góly strhl vedení na stranu soupeře, pak Radek Bonk po asistenci Karla Rachůnka vyrovnal. Dvě minuty před koncem vstřelil vítězný gól Jeff Friesen, který odčinil svoji chybu při vyrovnávací brance Senátorů, kdy zbytečně ztratil puk.

"V hlavě se mi honilo tolik věcí, že to ani nejde popsat," vrátil se Friesen ke své chybě. "Na lavičce mi všichni říkali, abych si z toho nic nedělal. Pak přišel ten gól a já opět nevěděl, co mám dělat," smál se po utkání kanadský útočník, který přišel před sezónou z Anaheimu.

Finále Východní konference
Ottawa - New Jersey 2:3
Třetiny: 1:0, 0:2, 1:1. Branky: 4. Arvedson (Havlát), 42. Bonk (Rachůnek) - 24. a 26. Langenbrunner, 58. Friesen. Střely na branku: 26:27. Diváci: 18.500. Výsledky předešlých zápasů: 3:2 v prodl., 1:4, 0:1, 2:5, 3:1, 2:1 v prodl. Konečný stav série: 3:4.

Kanadský tým nebude ve finále ani po devíti letech

Pro Senátory se utkání stalo hořkým koncem sezóny. Přes finanční problémy vyhráli základní část NHL, dostali se až do finále konference, kde dokázali vyrovnat skoro ztracenou sérii ze stavu 1:3, ale o Stanleyův pohár si nezahrají.

Na ottawské straně tak zavládl velký smutek. "Stalo se to tak rychle, že ani nevím, co na to říct. Je to těžké," hlesl obránce Wade Redden, který byl na ledě při rozhodujícím gólu. Brankář Patrick Lalime se v průběhu série dostal opět do pohody, ale vyřazení nezabránil. "Proti gólu jsem neměl moc šancí. Friesen dostal puk před branku, udělal mi kličku a zavěsil," popsal rozhodující akci zápasu smutný gólman.

Ottawa se po devíti letech mohla stát prvním kanadským týmem, který si zahraje finále. Naposledy se to podařilo v roce 1994 Vancouveru. "Je to smutné, protože jsem si myslel, že letos máme velikou šanci. Devils ale mají 15 hráčů, kteří Stanley Cup vyhráli. Ukázalo se, že to rozhoduje," poznamenal domácí trenér Jacques Martin.

Program finále Stanleyova poháru:
Úterý 27. května - 1. zápas:
New Jersey - Anaheim.
Čtvrtek 29. května - 2. zápas:
New Jersey - Anaheim.
Sobota 31. května - 3. zápas:
Anaheim - New Jersey.
Pondělí 2. června - 4. zápas:
Anaheim - New Jersey.
Čtvrtek 5. června - případný 5. zápas:
New Jersey - Anaheim.
Sobota 7. června - případný 6. zápas:
Anaheim - New Jersey.
Pondělí 9. června - případný 7. zápas:
New Jersey - Anaheim.

Reklama

Související témata:

Související články

Eliáš: doma šanci nepromarníme

Hokejisté New Jersey Devils v osmi zápasech letošního play-off doma ani jednou neprohráli a jejich český útočník Patrik Eliáš pevně věří, že skvělou bilanci...

Výběr článků

Načítám