Hlavní obsah

Hokejoví veteráni se chystají na boj o Stanley Cup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jsou v podobné situaci jako Ray Bourque, Dominik Hašek nebo Luc Robitaille v posledních sezónách. Pomalu se chystají na hokejový důchod a mají možná poslední šanci na zisk Stanleyova poháru. Dohromady je útočníkům Anaheimu Adamu Oatesovi a Stevu Thomasovi 79 let a v zámořské lize společně odehráli 37 ročníků.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Spoluhráči Petra Sýkory či Puala Kariyi si moc dobře uvědomují, že šance, která se jim v finálové sérii s New Jersey otevírá, je možná poslední v kariéře. V NHL odehráli dohromady 2 785 utkání, ani jeden z nich však nezvítězil v jediném zápasu finále o proslavenou trofej.

Devětatřicetiletý Thomas, který letos zakončí svou devatenáctou aktivní sezónu, dokonce finále nehrál ani jednou. Čtyřicátník Oates se do závěrečných bojů probojoval v roce 1998 s Washingtonem, kdy tým z hlavního města nestačil na Detroit.

"Nevím, co mám od finálové atmosféry očekávat, nikdy jsem ji nezažil," svěřil se internetovým stránkám espn.com Steve Thomas. "Moc dobře si ale uvědomuji, že taková šance se neopakuje každý rok," dodal křídelní útočník jehož jméno je spojeno především s Torontem a Chicagem, z něhož do Anaheimu přišel letos v březnu v rámci hráčských výměn.

Adama Oatese získali Kačeři loni v létě jako volného hráče. "Samozřejmě, že s narůstajícím věkem si před každým play off říkáte: Je to skutečně naposled? Tahle otázka vás napadne, i když jste přesvědčeni, že budete v kariéře pokračovat," vysvětlil Oates.

Triumfální jízda play off

Oba hráči výrazně přispěli k překvapivé jízdě letošním play off, jejímž hrdinou je hlavně gólman Kačerů Jean-Sebastien Giguere. Anaheim v prvním kole narazil na Detroit a postaral se o obrovské překvapení, když obhájce trofeje vyřadil v pouhých čtyrech zápasech.

V konferenčním semifinále povolili Kačeři Dallasu uhrát dva zápasy a ve finále Západní konference opět v pouhých čtyřech utkáních suverénně převálcovali Minnesotu, jejíž cesta vedla přes překvapivé vyřazení Colorada a San Jose.

Rozhodnutí o konci kariéry zatím nepadlo

Ani jeden z hokejistů zatím není pevně rozhodnut, zda kariéru po letošní sezóně ukončí. "Cítím se naprosto v pohodě - jako když mi bylo 25," říká Thomas, který současně připouští, že o odchodu přemýšlel během dlouhého střeleckého půstu v Chicagu. Po příchodu do Anaheimu ovšem nastřílel 10 gólů v 13 utkáních a chmurné myšlenky byly tytam.

Oates má navíc s Anaheimem podepsanou smlouvu i pro příští ročník. "Přemýšlím o tom, že bych ještě pokračoval," naznačuje Oates stále přetrvávající chuť do hokeje. "Ale nechme se překvapit," nechává si otevřená vrátka anaheimský veterán před rozhodující sérií s New Jersey.

Finále letošního boje o Stanleyův pohár začne v úterý 27. května na ledě Devils.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám