Hlavní obsah

Do bitvy roku s Nizozemskem půjde i Galásek

Novinky, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zápas roku a vrchol kvalifikace o postup na EURO 2004 je tady! Ve středu večer bude Letná praskat ve švech a čeští fotbalisté věří, že je v duelu s Nizozemskem dotlačí svými hlasivkami k vítězství, které by znamenalo přímý postup na šampionát. Opačný výsledek by poslal do Portugalska přímo Nizozemce a Čechy by čekala baráž.

Foto: Michaela Poláková
Článek

To si ale dobře naladěný domácí tým nepřipouští. "Cítím se velmi dobře, zkusil jsem hrát i s míčem a žádnou bolest jsem necítil. Jsem připravený nastoupit," zněla nejoptimističtější úterní zpráva z úst klíčového muže defenzívy a rozehrávky Tomáše Galáska.

Zázračné ruce fyzioterapeuta Karla Mališe udělaly své. "Oddechl jsem si, je to dobře. Dostali bychom se i při neúčasti Gedeona a nevydařeného Týceho vystoupení v Bělorusku do svízelné situace a museli bychom improvizovat," říkal spokojeně trenér Karel Brückner. "Bez Galase jsme se vždycky trápili, pro nás je velice důležitý, takových hráčů moc nemáme," vysekl poklonu spoluhráči kapitán týmu Pavel Nedvěd.

Pozor na ofenzívu

Největší sílu soupeře cítí čeští fotbalisté v ofenzívě. "Umějí to záložníci i útočníci. Dopředu jdou i obránci, ale vzadu nejsou tak pevní. Tudy by měla vést naše cesta," ohodnotil Nizozemce Tomáš Rosický.

"Stam je nejlepší obránce na světě, ale my se jim tam musíme dostat. Na 0:0 se v takovém utkání hrát nedá. Jdeme do utkání s jediným cílem. Vyhrát," zdůraznil Nedvěd. "Musíme hrát agresívně, presingem je nutit k chybám, vzít jim míče a útočit. Z vlastní půlky jim gól nedáme. Pod tlakem nejsou vzadu tak jistí. Mohou z toho být i standardní situace, z nichž se dá těžit," přidal se Vladimír Šmicer.

Zápas, jakých se hraje málo

O tom, zda jeho svěřenci půjdou od první minuty tvrdě za vítězstvím nebo začnou takticky zezadu, Brückner hovořit nechtěl. Zato sdělil, že má jasno o složení obrany, v níž bude chybět vykartovaný Jankulovski. Její složení však neprozradil. Z dalších slov však bylo možné vysledovat, že zřejmě zvítězí varianta s Jiránkem na pravém a s Grygerou na levém okraji.

Vedle Kollera začne zřejmě od začátku Šmicer, ale ani složení útoku český kouč neprozradil. O tom nizozemském také nechtěl polemizovat. "Vidím to na van Nistelrooije a Kluiverta. Oni Nizozemci změnili oproti jarnímu remízovému zápasu 1:1 v Rotterdamu trochu herní styl nasazením jiných hráčů na krajích středové řady," nabídl svůj pohled.

Hráči i kouč berou dnešní utkání buď přímo jako vrchol nebo jako jeden z nejdůležitějších zápasů svojí kariéry. Pod vedením Brücknera tým dosud neprohrál, což v řeči čísel znamená dvanáct vítězství a jen čtyři remízy. Série začala 12. 2. 2002 výhrou nad Maďarskem. "Nikdy jsem nebyl s reprezentací na žádném vrcholném turnaji, proto po mistrovství Evropy toužím. Cítím toto utkání jako velkou šanci završit kvalifikaci postupem," přiznal Galásek.

"Tak důležitých zápasů, jako bude ten s Nizozemskem, se nehraje v životě mnoho," dodal Rosický. "Pro mne a naši generaci, která vybojovalo stříbro v Anglii, je to poslední šance zahrát si na mistrovství Evropy. Moc mi na postupu a tudíž i vítězství nad Nizozemskem záleží, proto je to i pro mne velice důležitý duel," přidal se Nedvěd. "Pro mne to je v tuto chvíli asi nejdůležitější zápas trenérské kariéry," mínil Brückner.

Mokrý trávník prý pomůže kvalitě

Čeští fotbalisté si v úterý odpoledne zatrénovali na Letné. Dnes dopoledne je čeká rozcvička na Strahově, po obědě pak odpočinek a kolem páté příprava. Ve svojí kabině chtějí být tak sto minut před utkáním.

"Hráče není třeba zvlášť motivovat, i když jsme mluvili se skupinkami i jednotlivci. Atmosféra před utkáním v nich roste sama," řekl Brückner. On i jeho svěřenci se shodli, že jim více vyhovuje vlhký trávník, takže déšť by jim až tak nevadil. "Když je trávník mokrý, správně pružný a není tvrdý, kvalitě hry to může jen pomoct," zdůraznil Brückner.

Pořadatelé upozorňují diváky, aby přišli raději dříve a vyhnuli se tak tlačenicím u vchodů v důsledku přísných kontrol. Brány Toyota Areny se otevřou už v 18 h. Na Letné pro ně bude připraven program, který by měl vyladit i jejich hlasivky.

Před soubojem
Česko
Čech - Jiránek, Bolf, Ujfaluši, Grygera - Rosický, Galásek, Nedvěd, Poborský, Šmicer - Koller
Nizozemsko
van der Sar - Reiziger, F. de Boer, Stam, Cocu - van der Meyde, van Bommel, Overmars - Kluivert - van Nistelrooij, van der Vaart
Utkání začíná ve 20.15 h. a přímo ho vysílá TV Nova. Hlavním rozhodčím je Cardovo Cortez Batista z Portugalska.

Reklama

Související články

Fotbalisté udrželi v Bělorusku neporazitelnost

Čeští fotbalisté dál kráčejí vítězně kvalifikací na evropský šampionát 2004 v Portugalsku. Běloruský výběr sice na domácí půdě dlouho Brücknerovu výběru...

Kouč Brückner skryl trénink

Před zcela pustými tribunami letenského stadiónu absolvovali v pondělí vpodvečer čeští fotbalisté další trénink před středeční bitvou s Nizozemci, s nimiž...

Výběr článků

Načítám