Hlavní obsah

Baník už je nejen ambiciózní, ale i silný

Novinky, Radek Malina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fotbalisté Ostravy jsou po výhře na Žižkově v čele soutěže, pod vysílačem je nezlomila ani přísně nařízená penalta. Byť do konce zápasu scházelo po Piklově vyrovnání jedenáct minut a na koni měli být domácí, hosté uzmuli vítězství, které je katapultovalo do čela tabulky. Sparta i Slavia mají ztrátu.

Foto: Patrik Pařízek

Adventní věnec a roztopený krb k Vánocům neodmyslitelně patří

Článek

Sesadit je ale může Brno, které v pondělí dohrává páté kolo v Liberci.

Z hráčů Baníku čišela při zápase síla a sebevědomí. Mizerně zaplněným tribunám servírovali solidní fotbal plný narážeček a kombinačních akcí, výsledkem byla jednoznačná převaha. "Nabádal jsem kluky, aby nehráli na bod, ale na vítězství," přiznal po utkání trenér Baníku František Komňacký. I kapitán René Bolf říkal: "Jeli jsme na Žižkov pro tři body."

Viktoria Žižkov - Baník Ostrava 1:2
Poločas: 0:1. Branky: 78. Pikl z pen. - 21. a 83. Heinz. Rozhodčí: Šedivý - Vodička, Zlámal. ŽK: Janoušek, Sabou, Pikl, Dirnbach - Laštůvka, Látal. Diváci: 1680.

Ukázali sílu

Odvážné tvrzení, nad kterým by se ještě na jaře mnozí pobaveně usmáli. Jenže Baník už postoupil dál! Nestřídá hvězdné výkony s trapnými výpadky, jak tomu bývalo. "Hrajeme super fotbal. A na Žižkově jsme ukázali svoji sílu," mínil Radek Slončík, který se do Ostravy vrátil z maďarského angažmá.

Nemluvil do větru. Nešlo o prázdnou frázi. Ani sporná situace nevzala Baníku chuť do hry. Jeho hráči nepropadli letargii a pocitu zmaru z křivdy ze sporné penalty. "Podle mě nebyla, Pikla jsem netrefil," dušoval se Martin Čížek. Všechny protesty však byly marné. "Říkal jsem sudímu, aby si sáhl do svědomí. Jen se usmíval," vykládal Bolf po zápase s chladnou hlavou.

Na tváři mu hrál úsměv. A spoluhráčům rovněž. Útrobami žižkovského stadiónu se rozléhal oslavný chorál, ke kterému zavdal příčinu Marek Heinz pátým gólem v sezóně.

"Po penaltě nám bylo dost mizerně. Srazí vás to, ale my jsme to zvládli. Bylo potřeba zachovat chladnou hlavu, i když nás to pěkně naštvalo. Ale tak zdravě," vykládal rozesmátý kanonýr.

Baník může něčeho dosáhnout, říká Heinz

Po promarněných sezónách v Německu z něj čiší radost z fotbalu. "Chci zase něčeho dosáhnout. A v Baníku ta možnost je, máme na to mužstvo," přesvědčoval Heinz.

S jeho příchodem vzrostla útočná síla Baníku, kterou ještě vyšperkoval Slončík, jenž zatím naskakuje do zápasů většinou až v průběhu hry. "S jejich příchodem se zvedla kvalita a síla mužstva. Teď jsme to znovu ukázali," mínil Čížek.

Mluvil z duše trenéru Komňackému. "V minulosti možná v kabině na hřištích soupeřů vítězný duch chyběl," přemítal 51letý kouč. I on je přesvědčen, že kupříkladu jarní sedmigólový výprask Baníku na Strahově od Slavie se nyní opakovat nemůže.

Klíčová utkání teprve přijdou

"Určitě. Dříve se o nás mluvilo jako o ambiciózním týmu. Tehdy bylo mužstvo hodně mladé, ale už jsme pohromadě tři roky. Se zkušenostmi se zvedla síla a sebevědomí. Otočený zápas s Blšany a vítězství na Žižkově to jen dokazují," myslel Bolf.

Jedním dechem však dodával, že by bylo předčasné vznášet se v oblacích. "Teprve se začíná, je brzy na nějaké zásadní a velké závěry. Ale základy máme slušné," culil se urostlý obránce. A další z matadorů Radoslav Látal přitakával: "Zatím jsme to zvládli, ale měli jsme relativně lehčí soupeře. Klíčové zápasy nás teprve čekají." Náskok tří bodů na Slavii a čtyř na Spartu je ale určitě příjemný.

Tabulka po neúplném 5. kole
1. Ostrava541013:513
2. Brno44009:212
3. Teplice53208:311
4. Slavia53117:210
5. Sparta52309:29
6. Liberec42205:28
7. Olomouc52217:58
8. Plzeň52127:97
9. Žižkov52036:66
10. Příbram51227:65
11. Zlín51222:45
12. Jablonec51223:75
13. Opava51134:114
14. Synot50233:82
15. České Budějovice50142:111
16. Blšany50053:120

Zápas Liberec - Brno se hraje v pondělí od 16:40.

Reklama

Související témata:

Související články

Slavia se s Jabloncem rozešla bez gólů

Velké trápení ze strany Slavie a úporné bránění Jablonce nabídl čtvrteční fotbalový večer na Strahově. Po dvou porážkách diváci marně čekali na excelentní...

Sparta jede domů potřetí s remízou

Sparta Praha si první podzimní tři body vydřené na hřišti soupeře neodvezla ani z Olomouce. Po krásné gólové akci Juna sice dlouho vedla, ve třetí minutě...

Výběr článků

Načítám