Hlavní obsah

Atletická výprava je skromná, ale má ambice

– PRAHA
Novinky, Miloš Jerie, Jan Krůta

I když devítka českých atletů zasáhne na halovém mistrovství světa jen do šesti soutěží, může si nepočetná reprezentace v Birminghamu činit naděje na několik medailí. Nesmlouvavý nominační klíč by totiž neotevřel brány National Indoor Areny závodníkům, jejichž šance by se krčily na chvostu konkurence.

Foto: Martin Tlustý

Před Obvodním oddělením Policie České republiky v Kralupech stojí vozidla připravená k okamžitému výjezdu v kteroukoliv denní i noční hodinu.

Článek

"Počet startujících není důležitý na to, jak tam dopadneme," uvažoval před středečním večerním odletem do dějiště šampionátu šéftrenér Václav Fišer.

Nakonec skromná výprava, jež se vydala do Anglie, nevybočila z tradice minulých halových MS. A pokud by v jejich duchu také posbírala úspěchy, nebo je ještě rozmnožila, pak se dočká slavného návratu.

O medaile nebyla nouze

Tak jako před čtyřmi lety z japonského Maebaši, kde vyrukovalo do boje také pouze deset atletů a skoro polovina z nich si pak proklestila cestu k drahým kovům: Ludmila Formanová na půlce ke zlatu, Zuzana Hlavoňová ve výšce ke stříbru, Roman Šebrle v sedmiboji a Šárka Kašpárková v trojskoku k bronzu.

Před dvěma roky se objevilo v Lisabonu dokonce jen sedm českých dresů a výsledek byl opět úctyhodný - Šebrle a tyčkařka Pavla Hamáčková dosáhly na mety nejvyšší a půlkařka Fuchsová stála na bronzovém stupínku.

Esa: Šebrle s Dvořákem

"Z našich mají nejvyšší ambice Šebrle s Dvořákem," vytahuje už poněkolikáté vícebojařské trumfy Fišer, i když oba borci se nevyhnuli v přípravě komplikacím.

Dvořák se začal probouzet až v předminulém týdnu po vysazení injekcí proti alergii na pyly. Je z našich nejčastějším účastníkem MS pod střechou. Představí se již počtvrté, ale zatím si dovezl jen stříbrnou medaili, kterou získal při premiéře před osmi lety v Barceloně.

Jeho domácí konkurent zatím proměnil obě svá účinkování v drahé kovy. V Maebaši byl před čtyřmi lety stříbrný a nyní se chystá na obhajobu titulu z MS v Lisabonu, i když před dvěma týdny vysadil z tréninku kvůli viróze. "Takhle jsem si test představoval. V Birminghamu mohu běžet ještě lépe," měl koncem minulého týdne již lepší náladu, protože si v Linci zaběhl letošním maximem 8,03 s na šedesátce překážek.

Devizy Ptáčka a Báby, jedinou ženou Straková

I když budou letos na halovém MS dvaadvacetiletý tyčkař Adam Ptáček a ještě o čtyři roky mladší výškař Jaroslav Bába debutovat, tak už budou mít velikou příležitost prorazit hodně vysoko. V zimě je zdobí výkonnost zasahující až do světové špičky. A jejich devizy? Neschází jim závodnická troufalost a ze slavnějších soupeřů je hlava nebolí.

Na vyladění formy a momentální pohodě budou záležet i výsledky Tomáše Janků a Ivy Strakové ve výšce, jež bude jedinou českou ženou ve hře, i Štěpána Janáčka ve skoku tyči. Také jejich dosavadní výkony je předurčují k důstojnému účinkování ve finále. V těžší pozici než atleti v technických disciplínách se potom ocitnou na oválu s povrchem Mondo středotraťaři Michal Šneberger a Roman Oravec. Jediní dva běžci v českém týmu by postupem mezi finálovou elitu hodně překvapili.

Dva dny před odletem původně desetičlennou výpravu oslabila tyčkařka Pavla Hamáčková, jejíž triumfy se váží právě k hale. Mistryně Evropy z Gentu, která měla také odcestovat v úloze šampiónky z minulého MS, doplatila na podvrtnutý kotník z lednového soustředění na Kanárských ostrovech. "Noha mě stále bolí," postěžovala si. "Nerada bych jela do Birminghamu poloviční," podotkla ke své absenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Šebrle zkusí, co s ním udělala nemoc

Testovat, jaké následky na něm zanechala nemoc, bude v pátek na mítinku v Linci český vícebojař Roman Šebrle. Světový rekordman v desetiboji a jeden z favoritů...

Hamáčková nebude riskovat start na HMS

Tyčkařka Pavla Hamáčková se rozhodla nestartovat na halovém mistrovství světa v Birminghamu, které začíná tento pátek. Bývalá mistryně světa i Evropy v hale...

Šebrle věří, že má šanci rvát se o zlato

Nebýt zdravotních problémů v přípravě, český vícebojař Roman Šebrle by měl na HMS v Birminghamu hodně smělé plány. Kvůli natrženému lýtkovému svalu a nedávné...

Výběr článků

Načítám