Hlavní obsah

Štěpánka Fraňková

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky
Článek

Štěpánka Fraňková působila několik let jako lékařka. Později se vyšvihla až do vrcholné politiky. Hlásí se k evropským demokratům, ale do Poslanecké sněmovny se v roce 2010 dostala z kandidátky Věcí veřejných. Dlouho se však ve Sněmovně neohřála, křeslo poslankyně po pár měsících ve funkci vyměnila za primátorský řetěz Pardubic.

Vystudovala Gymnázium Pardubice a následně nastoupila na Fakultu všeobecného lékařství, odkud si v roce 1989 odnesla titul MUDr. Poté pracovala až do roku 2007 v pardubické nemocnici. Převážnou část svého zdejšího působení strávila na úrazové chirurgii.

Od roku 2002 je Fraňková (* 1965) zastupitelkou města Pardubice a dva roky nato rozšířila řady SNK-ED. V roce 2007 se stala radní Pardubic a zároveň náměstkyní primátora. Od roku 2008 je členkou zastupitelstva Pardubického kraje, kde působí jako místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví, sociální věci a neziskový prostor.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 kandidovala v Pardubickém kraji za Věci veřejné, když se evropští demokraté rozhodli tuto stranu podpořit v cestě do Parlamentu. Získala bezmála sedm procent preferenčních hlasů, díky nimž přeskočila lídra, a do dolní komory se dostala jako jediná z pardubické kandidátky VV. Za své působiště si zvolila výbor pro zdravotnictví.

Kariéra v nejvyšších patrech však neměla dlouhého trvání. Necelý půlrok po sněmovních volbách kandidovala opět do pardubického zastupitelstva, tentokrát coby lídr Sdružení pro Pardubice. Povolební vyjednávání jí vynesla post primátorky, kvůli čemuž se vzdala mandátu poslance. Ve Sněmovně ji nahradil Miroslav Petráň.

Primátorkou zůstala až do roku 2014. V současnosti vede dvě krajské nemocnice v Pardubickém kraji.

Články k tématu