Hlavní obsah

Projev Petra Nečase, v němž oznámil svou demisi

Prohlášení premiéra Petra Nečase po jednání grémia ODS, na kterém oznámil rezignaci na funkci předsedy vlády i šéfa občanských demokratů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Nečas oznamuje rezignaci na funkci premiéra i předsedy ODS, vlevo je první místopředseda ODS Martin Kuba, vpravo je poslanec Zbyněk Stanjura.

Článek

Z hlediska hierarchie na prvním místě jsou zájmy naší země, na druhém místě je to zájem Občanské demokratické strany, na třetím místě existence této koalice a teprve na čtvrtém místě je můj osobní politický osud. Jsem si plně vědom toho, jak peripetie i mého osobního života v současné době zatěžují českou politickou scénu i Občanskou demokratickou stranu, tedy stranu, do které jsem vstoupil v roce 1991 a které jsem měl tu čest sloužit v pozicích místopředsedy nebo předsedy v posledních letech od roku 1999 a jako poslanec od roku 1992.

Já jsem, dámy a pánové, samozřejmě velmi pozorně vnímal celý vývoj politické situace, který tady nastal počínaje středou, a jsem si vědom toho, jaké to pro mě má konsekvence. Proto jsem dnes oznámil členům politického grémia Občanské demokratické strany a posléze i našim koaličním partnerům, že zítra podám demisi na pozici předsedy vlády.

Chci zdůraznit, že jsem si vědom své politické odpovědnosti a vyvozuji z ní tyto důsledky. Současně chci udělat to nejlepší i pro Občanskou demokratickou stranu i pro naši zemi, chci udělat všechno pro to, pomoci v rámci řešení, které se bude hledat, abychom nalezli koaliční formát, který bude mít dostatečnou podporu 101 poslanců, aby byla vytvořena nová vláda s premiérem, který bude nominován Občanskou demokratickou stranou, a tato vláda pokračovala v klíčových úkolech politiky mé vlády až do řádných voleb v květnu příštího roku.

Jsem přesvědčen, že toto je to optimální řešení stávající politické situace, a já jsem ani na okamžik nepředpokládal že bych se já měl stát nějakým pomyslným balvanem, který toto řešení bude nějak ztěžovat nebo komplikovat. Já jsem velmi bojovný člověk, všichni víte, kolik politických krizí a takzvaných pádů vlády jsem za ty tři roky zvládnul, ustál nebo, chcete-li, přežil, vydržel, ale jsem si přesně vědom, kdy je ten okamžik, kdy již není možné pokračovat dál. A ten okamžik nastal a znovu opakuji: Já za něj přejímám plnou politickou odpovědnost.

Reklama

Související články

Nečas rezignuje, s ním i vláda

Premiér Petr Nečas oznámil, že v pondělí podá demisi na funkci předsedy vlády. Učinil tak po nedělním večerním zasedání grémia ODS, které jednalo paralelně se...

Výběr článků

Načítám