Hlavní obsah

DOKUMENT: Reakce premiéra na prezidentské veto

Slovní přestřelka mezi premiérem Jiřím Paroubkem a prezidentem Václavem Klausem okolo zákona o registrovaném partnerství pokračuje. Klaus ve čtvrtek zákon vetoval. Na začátku týdne premiéra obvinil, že se ho snaží zatáhnout do předvolebního boje. To Paroubek ve čtvrtek v dopise Klausovi odmítl. Následuje reakce premiéra na veto a dopis prezidentu republiky s odpovědí na jeho námitky.

Článek

Reakce premiéra na prezidentovo veto

Dnešní veto zákona o registrovaném partnerství považuji za jednu z největších chyb, které se kdy Václav Klaus dopustil. Je smutné, že se prezident republiky nedokázal přenést přes své předsudky vůči minoritní skupině obyvatel České republiky a nechce umožnit odstranění její diskriminace.

S argumentací Václava Klause, kterou odůvodnil své veto, nesouhlasím. Vidění světa, které aplikuje prezident republiky v tomto případě, prostě nesdílím.

Domnívám se, že prezident by měl své veto používat s rozmyslem. V tomto případě tomu tak evidentně nebylo, přednost dostaly zbytečné emoce.

Musím bohužel konstatovat, že jsem vždy měl z prezidenta dojem, že moc nechápe lidi, kteří se odlišují od obecného průměru, ať v názorech či například v sexuální orientaci. A tímto vetem toto mé mínění jen potvrdil.

Zdůrazňuji, že zákon o registrovaném partnerství je jednou z mých priorit a dlouhodobě jej podporuji. Nyní, po nesmyslném vetu prezidenta republiky, se zákon vrací do Poslanecké sněmovny. Ujišťuji, že zvolím politické prostředky k tomu, abych získal poslance pro podporu tohoto zákona. Jde totiž o předlohu, která je o svobodě, ve prospěch minority, která v minulosti patřila k občanům druhého řádu anebo takto orientovaní jednotlivci byli pronásledováni.

Dopis premiéra Jiřího Paroubka prezidentu Václavu Klausovi

Vážený pane prezidente republiky,

Vaše informace o zákoně o registrovaném partnerství zcela evidentně neodpovídají skutečnosti. V jednom z Vašich výroků zveřejněných v tisku jste prohlásil, že nechápete, jak takový text mohla propustit legislativa vlády a poté i Parlament. Přitom jste nezaznamenal, že zákon byl výsledkem iniciativy skupiny poslanců a tudíž neprocházel legislativním procesem vlády.

Ve své odpovědi už tvrdíte, že vláda poslanecký návrh neschválila. Opak je pravdou. Vláda vyslovila Vámi citované výhrady k projednávanému textu, ale nepovažovala je za tak zásadní, aby kvůli nim vyslovila se zákonem nesouhlas. Z těchto chybných premis plyne Váš chybný závěr. Není žádného zásadního rozporu mezi postojem vlády a dopisem, se kterým jsem se na Vás obrátil.

Vaše hodnocení, že jsem se na Vás obrátil jako místopředseda ČSSD a zneužil problematiku tohoto zákona k nějakému stranickému nátlaku považuji za krajně nekorektní. Svou žádostí jsem nic neporušil, žádný titul k jejímu sepsání jsem nepotřeboval. Obviňujete mne z proměnlivosti postojů a předvolebních her, ale jste to Vy, kdo se do nich zapojuje víc než sluší roli nadstranického prezidenta.

Se srdečným pozdravem

Jiří Paroubek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám