Hlavní obsah

DOKUMENT: Text trestního oznámení k případu nemocničního vraha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkobrodská nemocnice podala 13 října trestní oznámení kvůli podezřelým úmrtím na oddělení ARO. Policista jej nevyhodnotil jako závažné především proto, že nemocnice neuvedla, že kvůli chybnému podání léku heparin někdo zemřel. Později se ukázalo, že ošetřovatel Petr Zelenka jím zabil nejméně osm lidí. Přinášíme celý text trestního oznámení.

Článek

V nemocnici v Havlíčkově Brodě byla dne 22. 9. 2006 provedena náročná operace pacienta po velice vážném úrazu. Po operaci na chirurgickém oddělení nemocnice byl převezen na anesteziologicko resustitační oddělení ARO a zdravotní stav pacienta byl stabilizováný a odpovídal běžnému pooperačnímu stavu.

Po několika hodinách pobytu pacienta na tomto oddělení však došlo ke změně v jeho zdravotním stavu a značnému krvácení. S ohledem na skutečnost, že operace, které se podrobil a trvala několik hodin a byla náročná, nejednalo se ze zdravotního hlediska o žádnou mimořádnou událost. V rozmezí tří dnů, v uvozovkách 25. 9. se však situace opakovala u téhož pacienta. Došlo ke stejným komplikacím. Tedy nepřiměřenému krvácení.

V tomto druhém případě se však jednalo o situaci, kdy z hlediska lékařského nebyl důvod pro tak značné krvácení. Zdravotní personál oddělení učinil všechna opatření potřebné ke stabailizaci pacienta, která se zdařila. S ohledem na okolnosti případu se nemocnice snažila zjistil důvod, proč k takovému vývoji u pacienta došlo.

Pacientovi byla odebrána krev a po provedení rozboru bylo zjištěno, že vzorky krve vykazují vyšší obsah léku heparin, který je používán proti srážlivosti krve a že podání vyšší dávky tohoto léku mohlo být příčinou nadměrného krvácení. Pro dávkování léku heparin jsou stanovena pravidla, dávkování určuje lékař a samotnou aplikaci provádí zdravotní sestry.

Přítomnost tohoto léku v krvi pacienta byla zjištěna v době, kdy mu již neměl být aplikován, neboť pro to nebyl důvod a podle zdravotnické dokumentace také lékař podání tomuto pacientovi nepředepsal. Není tedy vyloučeno, že došlo k svévolné aplikaci tohoto léku. V daném případě nedošlo a to zdůrazňuji, v důsledku zvýšeného krvácení k poškození zdraví pacienta.

Skutečnost, kdy mohlo dojít k nevhodné nebo svévolné aplikaci léku, který v určitých případech může i poškození zdraví způsobit, považuje oznamovatel za vážnou a z tohoto důvodu se rozhodl postoupit je státnímu zastupitelstvu, aby posoudilo, zda v daném případě nedošlo k naplnění skutkové podstaty některého z trestných činů ublížení na zdraví. Nemocnice Havlíčkův Brod zastoupená doktorkou Marií Cupalovou, advokátkou z advokátní kanceláře ze Žďáru nad Sázavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám