Hlavní obsah

Čeští konzumenti mají o důvod víc k obavám z některých potravinářských výrobků. Od poloviny prosince, kdy ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej dvou druhů salátů kvůli přítomnosti bakterie Listeria monocytogenes, zahájili hygienici razii proti tomuto mikroorganismu. Našli ho v několika dalších potravinářských výrobcích.

TÉMA: listerióza v ČR

Bakterie Listeria monocytogenes způsobuje listeriózu - onemocnění, které postihuje lidi i zvířata. Projevuje se mírným horečnatým stavem. Pro zdravé lidi nepředstavuje výrazné nebezpečí, může ale ohrozit lidi s oslabeným imunitním systémem, těhotné ženy a osoby vyššího věku.

V poslední době vzbudil rozruch častější výskyt nebezpečné bakterie, než je obvyklé. Sérii nálezů odstartoval hermelínový salát od pražské firmy Lahůdky Palma a lahůdkový salát od ostravské firmy Nové lahůdky Sixta, jejichž prodej 14. prosince zakázalo ministerstvo zdravotnictví. O den později se objevily zprávy o dalším závadném produktu - sýru Baladur výrobce Prom-Prodej.

Vzápětí ministerstvo zdravotnictví informovalo, že v listopadu zemřeli na Moravě tři lidé, u kterých byl prokázán výskyt listerie. Ve stejném měsíci zemřel i novorozenec, jehož matka měla listeriózu při současném chronickém onemocnění imunitního systému. Vedle toho se onemocnění listeriózou vyskytlo u 17 lidí, což podle ministerstva zdravotnictví neodpovídá běžnému sezónnímu výskytu.

Od 18. prosince se proto rozběhla společná akce ministerstev zdravotnictví a zemědělství, Státní veterinární správy (SVS) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Akce kromě prvních nálezů odhalila listerii také v dalších salátech v Litovli a v Zábřehu a v sekané od ostravského výrobce.

Další případy výskytu nebezpečné bakterie byly zjištěny na konci prosince. Bakterie se objevila v šunkové rolce v aspiku jesenické výrobny lahůdek OLE - Lahůdky a v lahůdkách provozovny Na červenici 1904 svitavského podniku Jednota, u tlačenky firmy Rezpo Břeclav, u játrového salámu firmy Dobrá masna Kyjov, bruselské paštiky firmy R&R Food Tetčice, ve výrobně firmy Strejček Brno a v dalších dvou výrobnách lahůdek - Gurmán plus se sídlem v Černilově u Hradce Králové a Zvičinské uzeniny a lahůdky z Bílé Třemešné.

Na konci roku objevili pracovníci olomoucké veterinární správy listerii v osmi výrobcích. Bakterii obsahovala tlačenka z výrobny Smičková ze Seničky na Olomoucku, kabanos z výrobny Brachtl v Šumvaldu na Olomoucku, sekaná z výrobny Masonava Olomouc - Pavlovičky, tlačenka z Brodku u Přerova, aspik pocházející z firmy Váhala v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, klobása z výrobny U Bínů z Hrabenova na Šumpersku, tlačenka vyrobená firmou Pitel z Olšan na Šumpersku a salám Junior Středního odborného učiliště Jeseník.

Po novém roce byla listerie zatím nalezena v lahůdkách Řeznictví a výrobny lahůdek Jindřicha Kosiny v Seči na Chrudimsku a v závitcích v aspiku, které pocházely z provozovny Jednoty Třešť na Jihlavsku.

O18 prosince do 2. ledna 2007 provedly orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ) 404 kontrol, celkem uložily 23 sankcí v celkové výši 33 500 korun. Odebraly 98 vzorků, z nichž byla v 11 z nich (11 %) zjištěna přítomnost bakterie.

V prosinci zemřel na listeriózu jeden člověk. Celkem bylo v roce 2006 hlášeno 8 případů úmrtí a 62 případů onemocnění listeriózou. Pět dalších případů se v současnosti prověřuje.

Chronologie výskytu listerie v ČR
14.12.zákaz prodeje dvou salátů od Lahůdek Palma a Nových lahůdek Sixta
15.12.objev listerie v sýru Baladur výrobce Prom-Prodej
16.12.hygienici a veterináři zahájili kontrolu v obchodech
18.12.zahájení hlavního zátahu proti listerii
18.12.vyšel najevo výskyt listerie v tvarůžkárně společnosti A.W. v Lošticích na Šumpersku
19.12.hygienici našli bakterii listeriózy v další várce sýru Baladur
20.12.SZPI zakázala firmě Lahůdky-Palma výrobu lahůdkových salátů
21.12.podle MZ se nárůst nakažených zastavil
22.12.listerie odhalena v lahůdkářství v Litovli a v Zábřehu
22.12.kontrola zjistila listerii v sekané ostravského výrobce
22.12.další závadný Baladur objeven na Ústecku
27.12Listerie zjištěna v šunkové rolce v aspiku jesenické výrobny lahůdek OLE - Lahůdky
29.12Hygienici objevili bakterii v lahůdkách firem Gurmán plus se sídlem v Černilově u Hradce Králové, Zvičinské uzeniny a lahůdky z Bílé Třemešné, v provozovně Na červenici 1904 svitavského podniku Jednota, v tlačence firmy Rezpo Břeclav, játrovém salámu firmy Dobrá masna Kyjov, bruselské paštice firmy R&R Food Tetčice a ve výrobně firmy Strejček Brno. Listerii pak dále obsahovala tlačenka z výrobny Smičková ze Seničky na Olomoucku, kabanos z výrobny Brachtl v Šumvaldu na Olomoucku, sekaná z výrobny Masonava Olomouc - Pavlovičky, tlačenka z Brodku u Přerova, aspik pocházející z firmy Váhala v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, klobása z výrobny U Bínů z Hrabenova na Šumpersku, tlačenka vyrobená firmou Pitel z Olšan na Šumpersku a salám Junior Středního odborného učiliště Jeseník
5.1.Bakterie objevena v pochoutkovém salátu v Řeznictví a výrobně lahůdek Jindřicha Kosiny v Seči na Chrudimsku
9.1.Hygienici odhalili nebezpečnou bakterii v závitcích v aspiku z provozovny Jednoty Třešť na Jihlavsku

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků