Hlavní obsah

TÉMA: listerióza v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští konzumenti mají o důvod víc k obavám z některých potravinářských výrobků. Od poloviny prosince, kdy ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej dvou druhů salátů kvůli přítomnosti bakterie Listeria monocytogenes, zahájili hygienici razii proti tomuto mikroorganismu. Našli ho v několika dalších potravinářských výrobcích.

Článek

Bakterie Listeria monocytogenes způsobuje listeriózu - onemocnění, které postihuje lidi i zvířata. Projevuje se mírným horečnatým stavem. Pro zdravé lidi nepředstavuje výrazné nebezpečí, může ale ohrozit lidi s oslabeným imunitním systémem, těhotné ženy a osoby vyššího věku.

V poslední době vzbudil rozruch častější výskyt nebezpečné bakterie, než je obvyklé. Sérii nálezů odstartoval hermelínový salát od pražské firmy Lahůdky Palma a lahůdkový salát od ostravské firmy Nové lahůdky Sixta, jejichž prodej 14. prosince zakázalo ministerstvo zdravotnictví. O den později se objevily zprávy o dalším závadném produktu - sýru Baladur výrobce Prom-Prodej.

Vzápětí ministerstvo zdravotnictví informovalo, že v listopadu zemřeli na Moravě tři lidé, u kterých byl prokázán výskyt listerie. Ve stejném měsíci zemřel i novorozenec, jehož matka měla listeriózu při současném chronickém onemocnění imunitního systému. Vedle toho se onemocnění listeriózou vyskytlo u 17 lidí, což podle ministerstva zdravotnictví neodpovídá běžnému sezónnímu výskytu.

Od 18. prosince se proto rozběhla společná akce ministerstev zdravotnictví a zemědělství, Státní veterinární správy (SVS) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Akce kromě prvních nálezů odhalila listerii také v dalších salátech v Litovli a v Zábřehu a v sekané od ostravského výrobce.

Další případy výskytu nebezpečné bakterie byly zjištěny na konci prosince. Bakterie se objevila v šunkové rolce v aspiku jesenické výrobny lahůdek OLE - Lahůdky a v lahůdkách provozovny Na červenici 1904 svitavského podniku Jednota, u tlačenky firmy Rezpo Břeclav, u játrového salámu firmy Dobrá masna Kyjov, bruselské paštiky firmy R Food Tetčice, ve výrobně firmy Strejček Brno a v dalších dvou výrobnách lahůdek - Gurmán plus se sídlem v Černilově u Hradce Králové a Zvičinské uzeniny a lahůdky z Bílé Třemešné.

Na konci roku objevili pracovníci olomoucké veterinární správy listerii v osmi výrobcích. Bakterii obsahovala tlačenka z výrobny Smičková ze Seničky na Olomoucku, kabanos z výrobny Brachtl v Šumvaldu na Olomoucku, sekaná z výrobny Masonava Olomouc - Pavlovičky, tlačenka z Brodku u Přerova, aspik pocházející z firmy Váhala v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, klobása z výrobny U Bínů z Hrabenova na Šumpersku, tlačenka vyrobená firmou Pitel z Olšan na Šumpersku a salám Junior Středního odborného učiliště Jeseník.

Po novém roce byla listerie zatím nalezena v lahůdkách Řeznictví a výrobny lahůdek Jindřicha Kosiny v Seči na Chrudimsku a v závitcích v aspiku, které pocházely z provozovny Jednoty Třešť na Jihlavsku.

O18 prosince do 2. ledna 2007 provedly orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ) 404 kontrol, celkem uložily 23 sankcí v celkové výši 33 500 korun. Odebraly 98 vzorků, z nichž byla v 11 z nich (11 %) zjištěna přítomnost bakterie.

V prosinci zemřel na listeriózu jeden člověk. Celkem bylo v roce 2006 hlášeno 8 případů úmrtí a 62 případů onemocnění listeriózou. Pět dalších případů se v současnosti prověřuje.

Chronologie výskytu listerie v ČR
14.12.zákaz prodeje dvou salátů od Lahůdek Palma a Nových lahůdek Sixta
15.12.objev listerie v sýru Baladur výrobce Prom-Prodej
16.12.hygienici a veterináři zahájili kontrolu v obchodech
18.12.zahájení hlavního zátahu proti listerii
18.12.vyšel najevo výskyt listerie v tvarůžkárně společnosti A.W. v Lošticích na Šumpersku
19.12.hygienici našli bakterii listeriózy v další várce sýru Baladur
20.12.SZPI zakázala firmě Lahůdky-Palma výrobu lahůdkových salátů
21.12.podle MZ se nárůst nakažených zastavil
22.12.listerie odhalena v lahůdkářství v Litovli a v Zábřehu
22.12.kontrola zjistila listerii v sekané ostravského výrobce
22.12.další závadný Baladur objeven na Ústecku
27.12Listerie zjištěna v šunkové rolce v aspiku jesenické výrobny lahůdek OLE - Lahůdky
29.12Hygienici objevili bakterii v lahůdkách firem Gurmán plus se sídlem v Černilově u Hradce Králové, Zvičinské uzeniny a lahůdky z Bílé Třemešné, v provozovně Na červenici 1904 svitavského podniku Jednota, v tlačence firmy Rezpo Břeclav, játrovém salámu firmy Dobrá masna Kyjov, bruselské paštice firmy R Food Tetčice a ve výrobně firmy Strejček Brno. Listerii pak dále obsahovala tlačenka z výrobny Smičková ze Seničky na Olomoucku, kabanos z výrobny Brachtl v Šumvaldu na Olomoucku, sekaná z výrobny Masonava Olomouc - Pavlovičky, tlačenka z Brodku u Přerova, aspik pocházející z firmy Váhala v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, klobása z výrobny U Bínů z Hrabenova na Šumpersku, tlačenka vyrobená firmou Pitel z Olšan na Šumpersku a salám Junior Středního odborného učiliště Jeseník
5.1.Bakterie objevena v pochoutkovém salátu v Řeznictví a výrobně lahůdek Jindřicha Kosiny v Seči na Chrudimsku
9.1.Hygienici odhalili nebezpečnou bakterii v závitcích v aspiku z provozovny Jednoty Třešť na Jihlavsku

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Reklama

Související články

Ministerstvo zakázalo prodej dvou druhů salátů

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej dvou druhů salátů, které mohou ohrozit zdraví spotřebitelů. Opatření se týká hermelínového salátu od pražské firmy...

Hygienici varovali před sýrem Baladur

Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před nebezpečným dezertním sýrem Baladur výrobce Prom-Prodej, s.r.o. Sýr, stejně jako hermelínový a pochoutkový...

Výběr článků

Načítám