Hlavní obsah

Neobvyklá dovolená v Česku? 10 tipů na výlety po Ústeckém kraji

Rádi byste letošní léto strávili v Česku, ale hledáte pro své výlety či dovolenou něco méně obvyklého a možná i zajímavějšího, než je notoricky známá Sněžka nebo Macocha? Vypravte se do Ústeckého kraje.

Foto: Branadocech.cz

Neobvyklá dovolená v Česku? 10 tipů na výlety po Ústeckém kraji

Článek

Jeho součástí jsou Krušné hory, České středohoří, České Švýcarsko i Dolní Poohří, a tak budete mít o zábavu postaráno klidně na celé prázdniny. Vybrali jsme ta nejzajímavější místa, z nichž si každý vybere to svoje – milovníci přírody, historie, adrenalinu ale i ti, kdo si jen chtějí odpočinout u vody.

Nocování na Milešovce

Při túrách Českým středohořím mají turisté letos při dálkových pochodech, přechodech Českého středohoří nebo při výrazném zhoršení počasí poprvé možnost přenocovat v nové Veberově nouzovně, která zajistí nouzové přespání na vrcholu Milešovky. Kapacita je deset míst a máte tu také možnost dobít si digitální přístroje ze solárních panelů. Pobyt je zdarma nebo za dobrovolný příspěvek.

Foto: Branadocech.cz

Pohled z Milešovky

Malebná Roudnice nad Labem

Kromě místního zámku patřící Lobkowiczům a jeho vinařství se zaměřte i na město jako takové. Mají tu teď nově okruh po historickém centru, který vám představí Roudnici v proměnách staletí a po celou dobu vás udrží ve střehu. Dopředu totiž nevíte, kudy vlastně jít. Vše se postupně odkrývá ve vašem telefonu. Během procházky musíte navíc splnit úkol – složit unikátní kód, který vám na konci otevře dveře do věže Hláska, která nabídne krásný pohled na město i celé České středohoří

Žatec v proměnách času

Přesně tak se jmenuje nová výstava v městské radniční věži, která ukazuje různé historické tváře Žatce a představuje nejdůležitější místní osobnosti a události. Nejde však o klasickou expozici, ale spíše zábavnou interaktivní atrakci, která prochází celou věží. Když už budete v Žatci, vystupte na Chmelový maják Chrámu chmele a piva, najděte správnou cestu labyrintem, poodhalte roušku tajemství nad dávnou kulturou Homolupulů, inspirujte se unikátním chmelovým orlojem, najděte skutečný poklad a hlavně na závěr ochutnejte pivo z Žateckého pivovaru.

Foto: Branadocech.cz

Chrám chmele a piva v Žatci

 Kadaň

Poznejte královské město založené Kelty. Kromě historického náměstí, kterému vévodí radnice s gotickou věží ze 14. století a Františkánského kostela Čtrnácti sv. Pomocníků v Kadani, navštivte Muzeum čarodějnic v Domě u slunce nebo nejužší Katovu uličku v ČR.

Mariina vyhlídka

Půvabná Mariina vyhlídka u Jetřichovic v Českém Švýcarsku letos dostala zpět svůj dřevěný altán, který z ní dělá ještě o něco přitažlivější cíl vašeho pěšího výletu. Lepší místo pro letní piknik byste hledali jen těžko.

Foto: Branadocech.cz

Nově otevřená Mariina vyhlídka

Úzké schody

Atraktivní skalní průrva se nachází v Jetřichovicích, nedaleko známé, před časem vyhořelé chaty Na Tokáni, a je zajímavým zpestřením každé túry. Jedná se o skalní schody a žebříky zasazené mezi dva pískovcové masivy, které nabízí krásné výhledy do okolní krajiny. K soutěsce Úzké schody vede značená žlutá turistická stezka.

Nejdelší česká ferrata

Nejdelší a nejrozsáhlejší ferratu v České republice najdete na levém břehu Labe přímo v centru města Děčín naproti místní dominantě, děčínskému zámku. Pastýřská stěna nabízí celkem 14 zajištěných cest v rozsahu 150–170 m v obtížnostech A–D. Via Ferrata je vhodná i pro děti a vstup na ni je zdarma.

Foto: Branadocech.cz

Nejdelší a nejrozsáhlejší ferratu v České republice najdete na levém břehu Labe přímo v centru města Děčín

Krušnými horami na kole

Krušnohorská magistrála je jednou z páteřních cyklostezek Ústeckého kraje. V zimě patří běžkařům a v létě je vyhledávána pěšími turisty a cyklisty. Vede celým pohořím z Chebu přes Klínovec, který je již v Ústeckém kraji, až na Sněžník u Děčína, odkud lze navázat přes Děčín na Labskou stezku.

Mostecké jezero

Najdete ho tam, kde dříve býval starý Most, a nedaleko něj stojí slavný převezený kostel Nanebevzetí Panny Marie. Jezero dnes nabízí průzračně čistou vodu, takže pokud přemýšlíte, kde si v Krušných horách parádně odpočinout a vykoupat se, Mostecké jezero je skvělou volbou. Věděli jste například, že je větší než Máchovo? Můžete se také spolehnout, že bude bez sinic. A kdybyste už měli koupání dost, vydejte se na nedaleký vrch Šibeník, kde najdete FUNpark Most.

Nejdelší zipline

Krušné hory se mohou pochlubit nejdelší zipline v Česku a pátou nejdelší v celé Evropě. 2,2 km dlouhá adrenalinová jízda vede ze Sport areálu Klíny přes Šumenské údolí na protější kopec, odtud zpátky na původní kopec dolů k nástupišti lanovky a lanovkou zpět nahoru. Posvištíte ve výšce 150 metrů nad zemí rychlostí až 75 km/hod.

Další tipy na dovolenou, akce a výlety v celém Ústeckém kraji najdete na www.branadocech.cz.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám