Hlavní obsah

Pavel Petřikov: Na olympiádě cítil křivdu, děti ho znají jako trpaslíka z Ať žijí duchové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavel Petřikov starší patří bezesporu mezi legendy českého juda. Účastník tří olympiád a stříbrný medailista z mistrovství světa a dvojnásobný medailista z mistrovství Evropy dnes působí jako asistent trenéra reprezentace. Už méně známá informace je, že si zahrál v pohádce Ať žijí duchové. Dnes je také hostem Lucie Černé v podcastu Dobojováno.

Hostem Dobojována byl bývalý judista Pavel Petřikov staršíVideo: Novinky

 
Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Fascinace judem (1:45)
  • Problémy se šikanou (6:06)
  • Role v Ať žijí duchové (13:10)
  • První olympiáda v roce 1980 (17:42)
  • Bojkot Los Angeles (22:15)
  • Trénování judistek (29:30)
  • Velmi dlouhá olympijská kvalifikace (40:25)

Petřikov patří do generace sportovců, které výrazně ovlivnil bojkot olympiády v Los Angeles v roce 1984. „Byl to šok, ale prosakovalo to už nějaký čas dopředu. U mě to bylo v době, kdy jsem byl na vrcholu,“ přemítá v Dobojovánu Petřikov, kterého na další olympiádě v Soulu v roce 1988 dělilo od semifinále 20 vteřin. Nakonec skončil devátý.

Kromě sportu se Petřikov objevil v roli jednoho z trpaslíků v pohádce Ať žijí duchové. „Tehdy tam pan Sovák a pan Brodský během natáčecích dnů vyprávěli svoje historky, na to velmi rád vzpomínám,“ říká Petřikov, který se v záběru nakonec objevil na dvě vteřiny.

Mirka Topinková Knapková: Ze dna na úplný vrchol

Dobojováno

„I tak ale dneska musí všechny děti, které trénuju, povinně koukat, když to dávají v televizi,“ směje se judista, který ihned po konci kariéry začal s trénováním. Kromě mládeže vedl i reprezentaci žen.

„Trénovat holky je jiné a řekl bych těžší. Může být někdy problém je v kolektivu nasměřovat k jednomu cíli,“ připouští trenér, který s ženskou reprezentací slavil medaile na mistrovství světa i Evropy.

O tom, proč nemá rád fotbalisty, o nadějích českého juda nebo průšvihu, který ho ještě za socialismu málem stál kariéru, se rozpovídal v dnešním díle Dobojována, které moderuje Lucie Černá (Šilhánová).

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „DOBOJOVÁNO“. Střípky z natáčení můžete sledovat také na Instagramu.

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport.

Obsáhlé rozhovory s osobnostmi českého sportu. O cestě k úspěchu, době na vrcholu i životě po kariéře. To je sportovně-společenský podcast Dobojováno, který uvádí Lucie Černá a Jakub Štěpánek.

Naladíte každé pondělní ráno na serveru Novinky.cz, Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz.

Sledovat nás můžete i na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám