Hlavní obsah

Daniel Machek: Český rekord držel 34 let. I po šedesátce miluje extrémní výzvy

Dlouhých 34 let držel Daniel Machek český rekord na 1500 metrů volným způsobem. Jeho výkon nakonec překonal paradoxně až jeho zeť Jan Micka. Machek má na kontě páté místo z olympiády a ve svých 62 letech dokončil už jedenáct extrémních triatlonů Ironman. Dnes je dalším hostem podcastu Dobojováno.

Dalším hostem podcastu Dobojováno byl Daniel Machek Video: Novinky

 
Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Český rekord ze železa
  • Abnormální tréninkové dávky
  • Olympiáda v Moskvě
  • Extrémní triatlony jako koníček

Jen málo sportovců na světě se může pochlubit tím, že vytvoří ve své disciplíně rekord. Ten, který vytvořil na 1500 metrech volným způsobem český plavec Daniel Machek v roce 1978, navíc odolal dlouhých 34 let.

„Že vydrží tak dlouho, mě tehdy nenapadlo. Když jsem doplaval, tak jsem byl pár minut mimo a nevěděl jsem, jestli se poseru nebo pobliju,” říká v Dobojovánu bez okolků Machek, jehož rekord překonal až jeho zeť Jan Micka.

Ve 23 letech musel Machek v podstatě ukončit kvůli zdravotním problémům profesionální kariéru. „Neměl jsem tehdy pocit, že se hroutí svět. Navíc jsem v nemocnici v té době potkal svoji budoucí manželku,” říká Machek, který na olympiádě v Moskvě v roce 1980 skončil pátý v závodě na 400 metrů volný způsob.

Později se k plavání vrátil ve veteránské kategorii a věnuje se i extrémním triatlonům, když jedenáctkrát absolvoval i legendární závod Ironman.

„Pamatuju si, že když jsem startoval poprvé, tak v den startu pršelo a foukal vítr. Stejně jsme musel uplavat skoro čtyři kilometry, ujet 180 kilometrů na kole a zaběhnout maraton,” vypráví 62letý sportovec, jenž odmalička polykal neuvěřitelné tréninkové dávky.

O soustředěních, na kterých se plavalo skoro 30 kilometrů denně, o výchově v Rudé hvězdě Praha nebo o extrémních triatlonech si Machek povídá s Lucií Černou (Šilhánovou) v dnešní epizodě Dobojována. Celou epizodu si můžete pustit na videu, případně si ji poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku. 

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „Dobojováno“. Sledovat nás můžete také na Spotify, Apple Podcastech či Podcasty.cz

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám