Hlavní obsah

Veřejně si utahuje z muže. Ten jí fandí a podporuje

Novinky, Tereza Rakoušová

Nový díl mateřského podcastu zpovídá ženu, která na Instagramu anonymně pranýřuje svého muže a okolí za jejich nevhodné výroky směrem k její osobě. Další ženy se k ní přidávají a posílají své obdobné zkušenosti. Ať už se jedná o mužovo konstatování skutečnosti bez kapky empatie, nebo o nevyžádanou radu od tchyně, vždy se najde někdo, kdo si podobnou větu vyslechl také. Kolem profilu se tak pomalu utváří větší a větší komunita.

Foto: Novinky

Po mateřských stopách

Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Jak poznáte otce na zabití (0:44)
  • Proč a kdy profil vznikl (5:31)
  • Jak bojovat proti otci na zabití (12:47)
  • O kritice špinavého nádobí v šestinedělí (29:31)

Profil Otec na zabití má sloužit pro terapii sdílením. Ženy sem anonymně posílají, co si kde vyslechly a nepřišlo jim to v pořádku. Majitelka profilu zaslané zkušenosti pročítá a následně je sdílí s vtipnými a milými komentáři. Sama sbírá ve vlastních řadách a z okolí výroky mužů, kamarádek, tchyní i pediatrů směrem k ženám a sdílí je na profilu. Proč? Aby jiné matky věděly, že v tom nejsou samy.

Původní myšlenka byla ale jiná – žena si po narození potomka potřebovala někde postěžovat, odfiltrovat problémy z hlavy, a pomoct tak sama sobě se s novými situacemi lépe vyrovnat. Pokud jde totiž o starost o dítě, ví každý velice dobře, jak by měla vypadat a co všechno v ní děláte špatně. Stejně tak ohledně péče o domácnost a služeb manželovi, role jsou tady přece jasně dané. Nebo tomu dnes už tak není?

Žena vytváří také příspěvky s vlastními malými moudry, ale i se sarkastickými či povzbudivými texty. Ve Stories otevírá pravidelně nové okruhy a posbírané anonymní zkušenosti na dané téma pak sdílí. Nechybí zde kritika zašpiněné podlahy, neuvařené večeře pro manžela, různé názory na rozmazlování a bití dětí, ale třeba i necitlivé poznámky na vzhled matek či batolat.

Majitelka profilu je ráda, že se jí podařilo vytvořit místo, kde se mohou ostatní matky bez studu svěřit, jí samotné takový profil na Instagramu chyběl. Přesto tvrdí, že není párový terapeut a na větší pomoc sledujícím nemá tedy potřebnou kvalifikaci. Témat k rozebírání ale s rostoucím potomkem přibývá, a tak to vypadá, že profil bude žena spravovat ještě nějakou dobu. Nejdéle však prý do maturity svého dítěte.

Rozhovor s tajemnou ženou, která si přála raději zůstat v anonymitě, si pusťte v audio přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám