Hlavní obsah

Turisté k nám občas přijedou v sandálech, tvrdí český polární průvodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život za severním polárním kruhem je v mnohém specifický. Jak si na tamní prostředí či tuhé zimní počasí zvykne Čech, který se bez předchozích zkušeností vypraví do Finska dělat polárního průvodce? O tom si v nové epizodě podcastu Pas a Pusu povídají Michael Švarc a Martin Vlk, který strávil tři sezony v laponském středisku Ylläs.

Foto: Novinky

Pas a pusu

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak těžké je stát se arktickým průvodcem?
  • Jaká je náplň takové práce?
  • Proč jsou zimy za polárním kruhem jiné než v Česku?
  • Jak se správně saunovat jako Fin?
  • Čím turisty láká severská příroda?

Finská provincie Laponsko je známá prakticky po celém světě, a to díky městečku Rovaniemi, v němž stojí oficiální úřadovna Santy Klause. Řídce osídlený region má ovšem mnohem pozoruhodnější lákadla, a to zejména v podobě takřka nedotčené přírody.

Ta v zimě láká k nejrůznějším dobrodružstvím, ať už jde o jízdy na sněžném skútru, psím či sobím spřežení, nebo o pozorování polární záře. Turistům při těchto aktivitách sekundují arktičtí průvodci. Jedním z nich se v roce 2018 stal také Čech Martin Vlk, rovněž jeden z autorů Novinky.cz, který se od té doby do Laponska vrátil ještě dvakrát.

Foto: Novinky

Michael Švarc (vlevo) a Martin Vlk (vpravo) během natáčení podcastu Pas a pusu

„Našel jsem na internetu fotky s krásnou pohádkovou krajinou a polární září a líbilo se mi to natolik, že jsem si řekl, že se do té destinace musím někdy podívat,“ uvedl Vlk v podcastu. Celou epizodu naladíte v audio přehrávači v úvodu článku.

Práce arktického průvodce je zajímavá i díky lidem. Turisté totiž někdy podcení mrazivé laponské počasí a dorazí špatně vybaveni. „Často se stává, že člověk přijede v šortkách a sandálech. My je ale přivítáme na letišti a už tam jim dáváme kombinézu a veškerou výbavu,“ konstatuje s úsměvem Vlk.

Chcete zážitek na celý život? Vyjeďte dělat arktického průvodce za polární kruh

Muži

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Pas a pusu“.

Podcast Pas a pusu přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Pas a pusu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám