Hlavní obsah

Přelet nad kukaččím hnízdem ve 21. století: Elektrošoky jsou účinnější než léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deprese patří k nejčastějším duševním onemocněním a celosvětově se s ní potýká přibližně pět procent dospělé populace. Situace se s ohledem na období pandemie zhoršila i v Česku. Ještě loni touto dobou psychiatři a psychologové bili na poplach, že u nás trpí duševním onemocněním každý třetí dospělý. Řešení je ale velmi jednoduché. Terapie elektrošoky. Ročně ji podstoupí milion lidí, je účinnější než léky a dnes je o ní řeč v podcastu Jiný hrníček.

Nový díl podcastu Jiný hrníček. Tentokrát s psychiatrem Martinen Anders

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
Jak dnes funguje terapie elektrošoky (1:50) Pro koho jsou elektrošoky vhodné (5:43)Kde všude pomáhají stejnosměrné stimulace (12:00)Jaký je zájem o elektrokonvulzivní léčbu (16:16)

Řada lidí se bojí, že jim léčba vymaže paměť a trvale změní osobnost. Elektrokonvulzivní terapie, lidově nazývaná elektrošoky, patří jednoznačně mezi nejkontroverznější léčebné metody. Zapomeňte však na Formanův „Přelet nad kukaččím hnízdem“ a jiné filmy, kde více než léčí, trápí lidi elektrickým proudem. Realita je úplně jiná.

Přestože je metoda zatížena stigmatem a velkou mírou předsudků, patří ve skutečnosti mezi nejúčinnější způsob léčby pacientů s těžkými depresemi či schizofrenií. Oproti minulosti je bezbolestná, probíhá v celkové anestezii, je vysoce účinná a podařilo se významně snížit její rizikovost.

Alzheimerova nemoc se týká i čtyřicátníků

Žena

„Elektrokonvulzivní terapie, takzvané EKT, je v současnosti běžnou částí psychiatrické léčby. Po celém světě ji ročně absolvuje asi milion lidí. Na naší klinice jde zhruba o sto pacientů a dvanáct set individuálních terapií ročně. Hlavní indikací k EKT jsou těžká depresivní onemocnění, především u pacientů, kterým nepomáhají léky. Dále jej používáme u rezistentních psychotických onemocnění, jako je schizofrenie, a minimálně u pacientů se syndromem katatonie,“ říká přednosta Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Anders.

Lékaři i pacienti si chválí vysokou účinnost léčby, která dosahuje až 85 procent. U léků je to jen 65 procent. Rozdílná je i rychlost nástupu účinku. U elektrošoků mohou být výsledky patrné i po třech aplikacích, tzn. po týdnu léčby. U antidepresiv často pacient na efekt čeká i pět týdnů.

Více se o pozitivech a negativech elektrošoků dozvíte v dnešním díle Jiného hrníčku, který si pusťte v audio přehrávači v úvodu článku. 

Jiný hrníček

Zajímavosti zachycené redaktory serveru Novinky.cz, na které nezbyla vlastní škatulka. Podcast o tom co hýbe, nebo hýbalo světem. Přehrajte si Jiný hrníček na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám