Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Posvátná vůdcova zadnice a umravněný rebel

V Rusku většina obyvatel buď přímo podporuje válku proti Ukrajině, anebo na toto téma nechce mluvit. To je sice pravda, ale je zde i druhá stránka. Menšina proti válce je. Není řeč o četných emigrantech, ale o lidech, kteří v Rusku zůstali.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Publicista Alexandr Něvzorov, který je v emigraci, protože ve své zemi by nezůstal na svobodě, vede také kanál na komunikátoru Telegram, který nazval Hrdinové Ruska a kde shromažďuje informace o lidech v této zemi, kteří veřejně protestují proti válce na Ukrajině a proti Putinovi. Na tomto kanálu byl zveřejněn počet zadržených Rusů, kteří vystoupili proti této válce. Po 24. únoru zasáhla policie v této věci přinejmenším 15 442krát.

Jeden z čerstvých případů se odehrál v Norilsku. Osmnáctiletý obyvatel tohoto města je trestně stíhán za „rehabilitaci nacismu, která se odehrála cestou zhanobení symbolů vojenské slávy Ruska na veřejnosti“. Co provedl? Umístil na sociální síť videa, na kterých spaluje svatojiřskou stuhu. U nás spálil prezident červené trenýrky a nikoho ho nevzrušilo. V Rusku hrozí tomuto mladému muži až tříletý trest odnětí svobody.

Na rozdíl od tohoto mladíka, kterého v zemi nikdo nezná, je pětašedesátiletý Jurij Ševčuk se svou skupinou DDT dlouhá léta hvězdou rockové hudby. V uplynulém týdnu na koncertě v Ufě řekl z pódia: „Vlast, přátelé, není (následuje označení zadnice slovem, které začíná na „p“ a končí na „l“) prezidenta, kterou je třeba pořád omatlávat a líbat.“ Pak do mikrofonu prohlásil: „Jsme proti válce. A vy?“ Sál odpověděl mohutným: „Ano!“

Po koncertě začal muzikantův výslech a byl pořízen policejní protokol. Hned další den materiály v kauze Ševčuk byly postoupeny místnímu soudu. Stíhán bude za „diskreditaci ozbrojených sil Ruské federace“. Vzhledem k obsahu Ševčukových slov nelze než konstatovat, že diskreditoval vůdcovu zadnici, která je zjevně posvátným symbolem ruské armády. Za to může zaplatit pokutu až 200 000 rublů.

Rusko není Putinova řiť, kterou musíte pořád líbat, řekl na koncertě zpěvák DDT. Hned se se zlou potázal

Evropa

Nejen ruské, ale také zahraniční veřejné mínění zaujala atypická slova plukovníka v. v. Michaila Chodarjonoka v jinak stoprocentně loajálním pořadu 60 minut ruské státní televize Rossija. Chodarjonok pochválil bojového ducha ukrajinské armády a řekl: „Největší nedostatek naší vojenskopolitické situace je v tom, že jsme v úplném geopolitickém osamění. Prakticky je proti nám, ač si to nechceme přiznat, celý svět. Z této situace se potřebujeme dostat.“

Úžas nad tím, že si někdo dovolil takto promluvit v kremelské televizi, však netrval dlouho. Uplynulo pár hodin, Chodarjonok se opět objevil ve stejném pořadu a prohlásil: „Situace se vyvíjí pro Rusko příznivě, probíhají úspěšné boje. Armáda se řídí správnými zásadami.“

Umravňovací rozhovor s rebelem dopadl podle všeho rovněž úspěšně.

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám