Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kingsajz po našem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva Fialova vláda nastoupila, už slyší kritiku. Zatím se nespokojenost koncentruje na covidovou politiku nového kabinetu, případně na první kroky ministra vnitra Víta Rakušana. Brzy přibudou další výtky, které se budou týkat dalších ministrů včetně premiéra. To je normální.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Mimočeský rámec tohoto dění mi ale evokuje závěrečnou scénu vynikajícího filmu Kingsajz (1987) polského režiséra Juliusze Machulského. Hrdinové, kteří po krkolomných a nebezpečných příhodách konečně utekli ze země trpaslíků do země lidí, se z toho upřímně radují, než poznají, že jsou opět jen trpaslíky, hračkou v rukou velkého děcka.

Toto vnímání světa je v těsném sepětí s nedávnou událostí, kdy ruští hokejisté hráli v dresech s nápisem CCCP. Podle Vladimira Putina nejenže rozpad Sovětského svazu byl největší geopolitickou katastrofou 20. století, ale i sám SSSR byl historickým Ruskem. Jinými slovy historické Rusko bylo rovněž Ukrajinou, Moldávií, pobaltskými zeměmi, Gruzií, Arménií, Ázerbájdžánem, ale také státy ve střední Asii, o Bělorusku nemluvě.

Historické Rusko v tomto pojetí bylo rovněž pánem tzv. socialistických zemí. V Česku stále žijí lidé s nostalgií po časech, kdy i oni byli kolečky a šroubky velké a mocné země, tedy historického Ruska. Kdyby se svět proměnil tak, jak si přeje Kreml, tedy kdyby Česko bylo opět ruskou gubernií, stihli by ještě tito lidé před svým přirozeným odchodem vyjádřit bezmezný obdiv, například co se týče úrovně ruských smrtonosných zbraní nebo léků, které Ruská federace údajně vyrábí v mimořádné kvalitě.

Ruské obyvatelstvo, které v zemi zůstalo jako pevné jádro v důsledku pokračující emigrace spoluobčanů, kteří svou budoucnost coby podnikaví a přemýšliví lidé v této zemi nevidí, je na nové výboje připraveno. Má dostatečně rádo Josefa Stalina. Vyznává starou zásadu: Když se nás bojí, tak k nám mají úctu. A moc by chtělo být v roli toho děcka z Kingsajzu, které si hraje s trpaslíky, za které země jako Česko zpravidla považuje. Pak by to dopadlo jako v tom filmu: záprdkové prožívají své titěrné vášně, ale všechno určuje Velký bratr.

Dokud pražskou zahraniční politiku ovlivňoval přítel Kremlu Miloš Zeman a příliš mu neoponoval slabý premiér Andrej Babiš, bylo možné si takový závěr pro Česko představit. S novou vládou šance prokremelských činitelů klesají. Zahraničí povede Jan Lipavský, který se projevuje úplně jinak než kremelští slouhové. Nová ministryně obrany Jana Černochová stejně jako premiér Petr Fiala zopakovala příslib, že Česká republika bude do roku 2025 vydávat dvě procenta HDP na svou obranu. A to nehledě na složitou ekonomickou situaci.

To je Kingsajz po našem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám