Hlavní obsah

Bossing? Častěji to dělají vědomě ženy, tvrdí oběť

Když přichází šikana na pracovišti ze strany nadřízeného, jde o takzvaný bossing. Tuto zkušenost má za sebou i Julie Růžičková, která se rozhodla touto tématikou zabývat, a pomáhat tak ostatním obětem šikany. To vše v rámci Nadace Filantia. V podcastu Jiný hrníček jsme si povídali o tom, jak takový teror na pracovišti vypadá a jaké může mít důsledky.

Foto: Novinky

Julie Růžičková

Článek

Podle průzkumů Filantie je obětí šikany každý desátý člověk. „Domníváme se, že kvůli koronaviru je to číslo mnohem vyšší,“ říká Julie Růžičková s tím, že home office paradoxně prohlubuje komunikační problémy.

„Souvisí to se způsobem zadávání práce. Nesouvisí to jen se sociálním kontaktem,“ vysvětluje s tím, že oběti šikany, které jsou pod dlouhodobým tlakem, se mohou následně potýkat s velkými psychickými traumaty a někdy to skončí až fatálně, tedy sebevraždou.

V podcastu Jiný hrníček si můžete poslechnout i ukázkový příklad učitelky mateřské školky, která bojovala a vlastně stále bojuje se šikanou od svých kolegů. Dozvíte se také, jak takovou situaci lze řešit.

Jiný hrníček

Zajímavosti zachycené redaktory serveru Novinky.cz, na které nezbyla vlastní škatulka. Podcast o tom co hýbe, nebo hýbalo světem. Přehrajte si Jiný hrníček na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Výběr článků

Načítám