Hlavní obsah

Sněhová nálož paralyzovala Španělsko, nejhorší teprve přijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Sněhová bouře Filomena ve Španělsku zablokovala stovky automobilistů, uzavřela madridské letiště a zemi paralyzovala. Dnes má situaci v metropoli zhoršit další sněžení - meteorologové čekají až 20 centimetrů nového sněhu. Současná sněhová pokrývka je podle agentury AFP nejsilnější za 50 let a pět centrálních regionů kvůli ní vyhlásilo nejvyšší stupeň varování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová bouře ve ŠpanělskuVideo: Reuters

 
Článek

Automobilům uvízlým na silnicích museli pomáhat přivolaní hasiči. V některých částech země byla povolána i armáda. Úřady vyzvaly obyvatele, aby zůstali doma.

V Madridu přestaly jezdit autobusy a přerušil se odvoz odpadu. Nejezdí ani rychlovlaky mezi Madridem a městy Alicante a Valencií na jihovýchodě země. Madridské mezinárodní letiště Barajas, které přerušilo provoz od pátečního večera, zůstane z bezpečnostních důvodů zavřené po celý dnešní den.

Milán zasypal sníh

Evropa

Někteří lidé si ale nečekanou sněhovou nadílku užívají. Na nejznámější madridské třídě Gran Via, kterou většinou proudí davy turistů, byl spatřen muž na lyžích, jiný do saní zapřáhl pět psů.

Foto: Paul White, ČTK/AP

Madrid čelí největšímu sněhovému přívalu za posledních padesát let.

Kromě hlavního města sněhová bouře nejhůře zasáhla sousední regiony Kastilii-La Mancha a Valencii. Podle meteorologického ústavu AEMET dnes připadne dalších 20 centimetrů sněhu v Madridu a v okolních nížinách a až 50 centimetrů ve vyšších polohách regionu.

Foto: Susana Vera, Reuters

Cestující na madridském letišti čekají na obnovení provozu.

Chladné počasí bude pokračovat i po víkendu. Teploty v Madridu by měly podle předpovědi z dnešního minus jednoho stupně Celsia klesnout až na minus 12 stupňů ve čtvrtek.

Výběr článků

Načítám