Hlavní obsah

Závěr týdne přinese vydatné srážky i mlhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec pracovního týdne přinese zejména ve čtvrtek četné a vydatné srážky, přičemž na horách může napadnout až kolem 10 centimetrů těžkého a mokrého sněhu. O víkendu je třeba počítat s nízkou oblačností a teplotami kolem 10 stupňů Celsia. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 4.11. 2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Za čtvrtečními srážkami bude tlaková níže, která bude přes naše území postupovat nad Polsko.

Ve čtvrtek bude zataženo s deštěm. Během dne bude v Krušných horách, na Šumavě a na hřebenech Krkonoš déšť přecházet od cca 900 metrů nad mořem ve sněžení nebo déšť se sněhem. Na vrcholcích Krušných hor a Šumavy se tak může tvořit až deseticentimetrová výška mokrého a těžkého sněhu,“ uvedla Honsová.

Přechodně se sněhové vločky objeví i v nižších polohách Ústeckého a Karlovarského kraje. Ustávat by měly v průběhu odpoledne. Srážkové úhrny by se mohly pohybovat do 30 milimetrů, na horách kolem 40 milimetrů.

Na západě se nejvyšší odpolední maxima dostanou na 5 °C, zatímco na východě republiky to bude až 14 °C. Je třeba též počítat s čerstvým větrem, který bude slábnout až večer.

V pátek bude zpočátku dne i nadále převládat velká oblačnost, kterou na západě místy doprovodí přeháňky. Postupně může být i polojasno. Ranní minima klesnou na 5 až 1 °C, odpolední vystoupají na 6 až 10 °C.

V sobotu je třeba počítat se zataženou oblohou a nízkou oblačností, kterou místy v průběhu vystřídá i polojasno. Ráno teploty klesnou na 3 až –1 °C, odpolední vystoupají na 7 až 11 °C.

Listopad přinese typicky podzimní počasí

Počasí

V neděli bude zpočátku dne zataženo nízkou oblačností a mlhavo, místy i polojasno. Během odpoledne bude, zejména na severu území, docházet k přibývání oblačnosti a právě na severu území se místy odpoledne vyskytnou přeháňky. Na vrcholcích hor se bude jednat o srážky sněhové,“ doplnila meteoroložka. Ranní minima setrvají v intervalu 3 až –1 °C, odpolední se dostanou na 7 až 11 °C.

V pondělí bude nejčastěji oblačno až zataženo, místy s přeháňkami, které budou opět v horských oblastech sněhové. Ráno teploty klesnou na 5 až 1 °C, odpoledne vystoupají na 7 až 11 °C.

Podobně by mělo být i v úterý s tím rozdílem, že oblačno může doplnit polojasná obloha. Nejnižší ranní teploty klesnou na 4 až 0 °C, odpolední se dostanou na 7 až 11 °C.

Polojasné oblohy se místy dočkáme i ve středu. Převážně by však mělo být zataženo s nízkou oblačností a mlhavo. Ráno teploty klesnou na 1 až –3 °C, odpolední se dostanou na 7 až 11 °C, při přetrvávající mlze pouze na 5 °C.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám