Hlavní obsah

Nezvykle teplý říjen? Přispěl k němu zřejmě mohutný jev nad Indickým oceánem

Novinky, tov

Na teplejší podzimní počasí v Česku a dalších zemích Evropy, než je zvykem, může mít vliv neobvykle silný meteorologický jev nad Indickým oceánem, tzv. dvojpól. Informoval o tom odborný server Severe Weather Europe.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zajímavá podívaná se v těchto dnech naskýtá v Brně, na Moravském náměstí vykvetl jírovec (na snímku z 8. října 2019).

Článek

I když si to dovedeme těžko představit, ovlivňují počasí u nás i přes obrovské vzdálenosti meteorologické jevy nad světovými oceány.

V Indickém oceánu se objevuje efekt zvaný „indicko-oceánský dvojpól (IOD)“. Východní pól se nachází u pobřeží Indonésie a západní u břehů Afriky. Vody východní oblasti jsou chladnější než vody v západní oblasti.

„Zjednodušeně jde o jev podobný známému El Niñu. V současnosti je teplá voda nakumulována u východní Afriky a naopak u Indonésie je voda chladnější. Tento fenomén ovlivňuje průběh meteorologických prvků na obou stranách oceánu, zatímco v Austrálii je počasí posledních měsíců sušší, než odpovídá průměru, do východní Afriky naopak přináší více vlhkosti a konvektivních srážek,“ upřesnila pro Novinky Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Nejsilnější za 60 až 80 let

Aktuálně je efekt tzv. indicko-oceánského dvojpólu neobvykle silný, dosahuje nejvýraznějších hodnot za posledních 60 až 80 let. Je to díky tomu, že ve východní oblasti vály nezvykle silné východní větry, které tlačily teplejší vody víc na západ, zatímco na východě zvedaly chladnější vodu z hloubky moří k hladině. Efekt začal už v červnu, výrazně ale zesílil v září.

Teplo nekončí, konec října připomene léto

Počasí

Teplý vzduch nyní proudí k severnímu pobřeží Afriky a podle serveru toto proudění ovlivňuje vzestup tlaku v širším okolí, a to dokonce i v Evropě. Trvající mohutná tlaková výše nad východní Evropou, kterou nenarušilo ani frontální rozhraní postupující od západu, má v současnosti dominantní vliv na teplé jižní až jihozápadní proudění přinášející na starý kontinent pro tuto dobu nadprůměrné teploty.

„Ačkoli nemůžeme říct, že současné teplé počasí v Evropě je čistě efektem silného IOD, je velmi pravděpodobné, že sehrál určitou roli při současném babím létě,“ píše Severe Weather Europe a dodává, že jde o skvělý příklad toho, jak je světový systém počasí propojený.

„Případný vliv na průběh počasí v Evropě nelze jednoznačně prokázat, ale vzhledem k relativní blízkosti projevů a vlivu v Africe je možné, že k současnému průběhu babího léta i tento fenomén přispívá,” komentovala jev Honsová. „Mimochodem, v roce 2016 byl tento jev naopak ve výjimečně silné opačné fázi, nicméně na počasí u nás se to průkazně neprojevilo,“ upřesnila.

Indický oceán je v průměru nejteplejším světovým oceánem. Efekt IOD obvykle slábne v listopadu a prosinci, protože mu neprospívají sezonní monzuny na jižní polokouli.

Anketa

Vyhovuje vám současné, na toto období relativně teplé počasí?
Ano
80,4 %
Ne, raději bych větší zimu
14,6 %
Ne, raději bych ještě větší teplo
5 %
Celkem hlasovalo 8540 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám