Hlavní obsah

Výheň v Česku: padly desítky teplotních rekordů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko v pátek zažilo jeden z nejteplejších dní letošního roku. Teplotní rekordy pro 21. srpen padly na 44 ze 157 meteorologických stanic, které fungují alespoň 30 let. Maximum zaznamenali ve středočeských Průhonicích, kde bylo 35,4 stupně Celsia. Informovala o tom Michaela Valachová z Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ).

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Koupaliště v Oseku na Teplicku (ilustrační foto)

Článek

„Celkově byl nejteplejší kraj Ústecký a Středočeský, naopak nejchladněji bylo v Moravskoslezském a Zlínském kraji,” uvedla Valachová. Za Průhonicemi jen nepatrně zaostaly Dobřichovice, kde teplota vystoupala na 35,3 stupně. Rovných 35 stupňů pak naměřili stanice v Praze-Karlově.

Maximální teplota letošního léta ale dnes překonána nebyla. V Dobřichovicích 28. července naměřili 35,6 stupně Celsia.

Vedro vystřídají v sobotu silné bouřky

Počasí

„Zajímavostí je, že zatímco na západě Čech bylo dnes až o šest stupňů tepleji než včera (ve čtvrtek) v tuto dobu, na Moravě a ve Slezsku to bylo jen o jeden až dva stupně, na Ostravsku o čtyři stupně,” dodala Valachová.

Tropické třicítky by mělo Česko zažít ještě v sobotu. Zejména na jihovýchodě Moravy mohou teploty vystoupit až na 34 stupňů. Na západě Čech ale budou teploty nižší, postupně se navíc mohou objevit přeháňky nebo bouřky. V dalších dnech se pak ochladí, týdenní výhled ČHMÚ ale počítá s tím, že na 30 stupňů se mohou teploty dostat ještě ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám