Hlavní obsah

Vichr zastavil lanovky na Sněžku i Ještěd

Především v horských oblastech dělá lidem v sobotu starosti silný vítr. Zastavil i nejznámější české lanovky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Stanice lanovky na Růžové hoře

Článek

Vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu.

Z Růžové hory se turisté mohou na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. V provozu je lanovka denně od 08:00 do 18:00. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil.

Podle polské krkonošské horské služby přesahovala rychlost větru na Sněžce dnes ráno 61 kilometrů v hodině. Meteorologové pro dnešek vydali výstrahu, že na horách by vítr mohl místy dosáhnout v nárazech rychlosti kolem 110 kilometrů v hodině.

Lanovka na Sněžku je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček. Doba jízdy na vrchol se zkrátila z 25 na 16 minut, kapacita lanovky však zůstala stejná, což byla podmínka ochránců přírody. Ve špičkách se tak u lanovky stále tvoří až několikahodinové fronty.

Foto: Michael Polák, Právo

Ještěd

Nejezdí ani kabinová lanovka na Ještěd v Liberci. Na vrcholu přesahoval vítr v nárazech 65 kilometrů v hodině a podle předpovědí má zesilovat, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Provoz lanovky je přípustný do 58 kilometrů za hodinu, pak už je nebezpečný. V horách by mohl podle předpovědí vítr dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. V minulosti stávala kvůli větru zhruba dvakrát až třikrát za rok. V posledních letech ale větrných dnů přibývá. Loni stála 15krát. „Letos bylo ale větrných míst podstatně méně,” řekl Štěpán. Kabiny loni na vrchol přepravily zhruba 230 000 lidí, o 65 000 méně než v roce 2018. Hlavním důvodem poklesu byla ale tříměsíční odstávka.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, postavila ji v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, ta horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš.

V Liberci je dnes ráno jasné počasí, které vždy láká k výletu na Ještěd, dnes ale budou muset turisté po svých. Kvůli rekonstrukci je zavřená i silnice od Liberce na vrchol.

Reklama

Výběr článků

Načítám