Hlavní obsah

Varování meteorologů: Česko čeká první výraznější sněžení

V Česku by mělo v úterý večer začít výrazněji sněžit. V polohách nad 400 metrů nad mořem místy napadne kolem pěti, ojediněle až 10 cm většinou mokrého a těžkého sněhu. V upřesněné výstraze to v úterý uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha ČHMÚ před předpokládaným sněžením.

Článek

Sněžení se v úterý a v noci na středu očekává v sedmi krajích – Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Libereckém, v Kraji Vysočina, Královéhradeckém a Pardubickém, u některých krajů však půjde jen o okrajové části.

Nejvíc bude podle meteorologů sněžit v místech s nadmořskou výškou mezi 400 až 600 metry nad mořem. Nelze ale vyloučit, že sníh bude padat i v nižších polohách. Intenzivnější sněžení se čeká v úterý večer a v první polovině noci na středu.

Komplikace může sníh způsobit chodcům, řidičům a v zásobování. Pod tíhou mokrého sněhu se mohou lámat větve stromů, škody může sníh způsobit i na drátech elektrického vedení. Řidiči by měli jezdit opatrně a nezapomínat na zimní výbavu.

Meteorologové varovali před sněžením

Počasí

Další sněžení meteorologové očekávají ve středu po poledni a trvat by mělo do čtvrtečních 03:00. Očekává se na území šesti krajů, na rozdíl od úterka se už nebude týkat Plzeňského kraje. Ve čtvrtek ráno se při vyjasnění bude na mokrých silnicích a chodnících tvořit náledí a zmrazky.

Ve vyšších polohách se sníh objevil už dříve. V noci na úterý sněžilo v západní části Čech v místech nad 600 metrů nad mořem, uvedli meteorologové na Facebooku. Na svatého Martina vyšla pranostika o bílém koni v Beskydech – Lysá hora hlásila 10 centimetrů sněhu.

Foto: Bezručova chata - Lysá hora

Sníh v Beskydech.

Výběr článků

Načítám