Hlavní obsah

Úmorné vedro bude i v pátek. A dostaví se bouřky, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tropické teploty budou v České republice i v pátek, na jihu Moravy může být i přes 34 stupňů, varoval v aktualizované výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Od čtvrtečního odpoledne do pátečního rána také hrozí v Čechách bouřky. Dál přetrvává riziko požárů.

Vysoké teploty v Praze 20.7.2022Video: Novinky

 
Článek

Aktuálně platí výstraha před vysokými teplotami s vysokým stupněm nebezpečí zejména pro západní polovinu ČR, vyprší ve čtvrtek o půlnoci.

Další výstraha – tentokrát pro východní část země – platí až do páteční půlnoci.

Kojenec plakal v rozpáleném autě v Praze. Matka prý netušila, že by se něco mohlo stát

Krimi

A až do sobotní půlnoci pak platí varování pro jih Moravy (Břeclav, Hodonín, Hustopeče, Kyjov, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Veselí nad Moravou, Znojmo, Židlochovice).

Kromě toho vydali meteorologové další výstrahy před vedrem s nižším stupněm nebezpečí a také upozornili, že může přijít další varování, zejména pro východ republiky, jež bude platit až do neděle.

Meteorologové upozorňují, že kvůli vysokým teplotám, jež budou stoupat nad 31, ale i 34 stupňů Celsia, hrozí přehřátí a dehydratace.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách,” uvedl ČHMÚ.

S vysokými teplotami souvisí varování před rizikem požárů, jež platí pro většinu území ČR s výjimkou oblastí na jihu Čech a na Vysočině.

Ve středu až 37, ve čtvrtek až 34 stupňů. Meteorologové rozšířili výstrahu

Počasí

Meteorologové také upozorňují na silné bouřky s přívalovým deštěm, jež může provázet krupobití a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině. Toto varování se týká většiny území Čech a platí od čtvrtečních 14 hodin do pátečních 6:00.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopením podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,” uvádí meteorologové.

Podle aktuální předpovědi mají ve středu v nižších a středních polohách Česka nejvyšší teploty stoupat na 32 až 37 stupňů. Stejné vedro bude ve čtvrtek ve východní polovině Česka, ve zbytku republiky bude o pár stupňů méně.

V pátek zůstanou nejvyšší teploty na většině území ČR nad 31 stupni, v Jihomoravském kraji mohou stoupat až přes 34 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám