Hlavní obsah

Ve středu až 37, ve čtvrtek až 34 stupňů. Meteorologové rozšířili výstrahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Meteorologové prodloužili varování před vedry do čtvrtka. Ve východní polovině České republiky přesáhnou teploty 34 stupňů, ve zbytku země 31 stupňů. Dál hrozí také požáry, uvedl to Český hydrometeorologický ústav.

Foto: windy.com

Ve středu čekají Česko tropické teploty. Předpověď na 16. hodinu.

Článek

Výstraha, že teploty vystoupají přes 34 stupňů, platí nově i ve čtvrtek pro část Královohradeckého kraje, dále pak pro celý Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Meteorologové varují před přehřátím a dehydratací. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami,“ uvádí.

Lidé by měli omezit i tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. „Nenechávejte děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ zdůrazňují.

31 stupňů 

Také pro Prahu, Vysočinu, Středočeský, Jihočeský, Ústecký, Liberecký kraj a část Plzeňského a Královéhradeckého kraje vydali meteorologové ve čtvrtek varování před vysokými teplotami. V těchto oblastech by měly překročit 31 stupňů.

Výstraha před vysokými teplotami platí pro většinu krajů navíc již od úterního poledne.

V úterý meteorologové očekávají na většině území ČR odpolední teploty mezi 29 až 33 stupni, v severozápadní polovině Čech má být až 36 stupňů. Ve středu teploty v nížinách vystoupají ještě výše, na 33 až 37 stupňů.

Česko čekají výhně, varují meteorologové

Počasí

Do odvolání varovali meteorologové i před vznikem a šířením požárů. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ uvádí.

Doporučují proto nerozdělávat oheň v přírodě či neodhazovat cigaretové nedopalky. Lidé by měli dbát i na úsporné hospodaření s vodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám