Hlavní obsah

Bouřky dorazily. Výpadky proudu, v Lázních Toušeň zapálil blesk stodolu

• Aktualizováno

Bouřka se silným větrem v pátek večer přerušila dodávky proudu pro 4000 odběratelů na jihu Čech. Hasiči ve středních Čechách odklízeli popadané stromy, v Lázních Toušeň blesk zapálil stodolu, v Praze déšť zvedl hladinu potoka Botič. Meteorologové varují, že bouřky mohou přijít i v sobotu a v neděli.

Foto: HZS Středočeského kraje

Bleskl v Lázních Toušeň zapálil stodolu

Článek

Firma E.ON zaznamenala kvůli bouři a větru na linkách vysokého napětí v severní části kraje ve své síti dvě poruchy po pádech stromů na vedení, sdělil její mluvčí Roman Šperňák.

Výpadky proudu pocítily třeba Čimelice na Písecku. Zhruba polovina z tisícovky obyvatel zůstala po večerní bouři bez proudu, uvedl Čimelický starosta Vladimír Pánek.

„Vypadla elektřina, nejde polovina obce, nejdou Rakovice, a když volám na poruchy, je výpadek vysokého napětí v okrese Písek a Strakonice," uvedl starosta Pánek s odvoláním na energetiky.

„V prvopočátku bylo omezeno 4000 míst na severu okresu Písek. Už teď se nám povedlo počet odběrných míst (bez proudu) snížit na 200 a stále na opravách pracujeme,” řekl Šperňák kolem 21:30.

Jihočeští hasiči měli kvůli bouři kolem 20 zásahů. Odklízeli hlavně spadlé stromy na Strakonicku a Písecku.

Před bouřkami varovali meteorologové. Páteční výstraha se týká zejména území Čech a trvá až do půlnoci. Další bouřky mohou přijít v sobotu a v neděli.

Česko zasáhnou velmi silné bouřky, varovali meteorologové

Počasí

Výjezdy v souvislosti s počasím hlásí také středočeští hasiči. „Od začátku vydané výstrahy evidujeme 57 událostí, z toho 48 v souvislosti s počasím. Nejčastěji likvidujeme popadané stromy. Nejvíce zasaženou oblastí je Příbramsko a Benešovsko,“ uvedli středočeští hasiči na Twitteru hasiči kolem osmé večer.

Do 22:00 měli hasiči přes 70 zásahů. V Lázních Toušeň blesk zapálil stodolu o rozměrech 30 krát 80 metrů v zemědělském podniku. Vzplála kolem 20:00, byl tam vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, řekla mluvčí krajských hasičů Tereza Fliegerová.

Nebyl nikdo zraněn a škody zatím nejsou známy, ale požár zasáhl celou stodolu. Hasiči bránili, aby se oheň rozšířil na okolní budovy, ve kterých byla podle Fliegerové hospodářská zvířata. Zhruba ve 21:00 dostali hasiči požár pod kontrolu.

Hasiči v Praze ohlásili zatím jen jednotky výjezdů, i tam ale o sobě dalo počasí vědět. Botič v Nuslích vystoupal nakrátko až na druhý stupeň povodňové aktivity, zhruba po tři čtvrtě hodině ale opět klesl na normální stav.

Reklama

Výběr článků

Načítám