Hlavní obsah

Teploty půjdou ještě níž a nasněží

Po teplotně podprůměrném víkendu, kdy do Česka proudil studený a suchý vzduch od východu a teploty odpovídaly konci října, přijde v novém týdnu další teplotní propad. Po přechodu studené fronty, která počasí u nás začne ovlivňovat už v pondělí, k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu, který srazí teploty na listopadové hodnoty. Pro Novinky to uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 11.10. 2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Už během noci na úterý se na vrcholcích hor objeví první sněhové vločky. Podle Honsové má ale letošní sněžení na horách zpoždění.

„Podle statistik se první sněhové vločky na horách vyskytují už na přelomu září a října, vloni to bylo 26. září. Velká oblačnost s přeháňkami, na horách postupně od 800 metrů se sněžením, nás bude provázet po většinu pracovního týdne. Až na víkend bude docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek, kdy počasí u nás začne ovlivňovat výběžek vyššího tlaku vzduchu,” uvedla Honsová.

Nový týden odstartoval mrazem, v 6 hodin ráno naměřili v Karlových Varech –4 °C, v Doksanech –2,7 °C (v sedm hodin teplota ještě klesla na –4 stupně), v Plzni-Mikulce –1,5 °C a v Chebu –2 °C. V horských oblastech teplota klesá až k –9 stupňům Celsia.

Září bylo nezvykle teplé a suché

Domácí

Slunečné a suché počasí ukončí pondělní přechod studené fronty. Zpočátku bude v pondělí ještě místy jasno nebo polojasno, ojediněle s mlhami. Postupně bude od severozápadu docházet k přibývání oblačnosti, místy s přeháňkami. Odpolední teploty vystoupí na 10 až 14 °C, v Jihomoravském kraji až na 16 °C.

V úterý už bude převládat velká oblačnost. Bude oblačno až zataženo, postupně na většině území občas déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor budou srážky sněhové, postupně bude sněžit i v polohách od 800 metrů. Ranní teploty kvůli velké oblačnosti zůstanou ve dvou metrech nad zemí nad bodem mrazu – mezi 6 a 2 °C, místy se ale budou tvořit přízemní mrazíky. Odpolední teploty vystoupí jen na 8 až 12 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách srážky smíšené nebo sněhové. Na horách se bude tvořit sněhová pokrývka. Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C, čekat lze četné přízemní mrazíky. Odpolední teploty vystoupí na 7 až 11 °C.

Po ránu už bude hrozit náledí

Ve čtvrtek bude oblačno, během dne přechodně až polojasno, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky smíšené nebo sněhové. Ranní teploty budou klesat na 3 až –1 °C, a tvořit se tak ojediněle může náledí. Odpolední teploty vystoupí na 7 až 11 °C.

V pátek bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách srážky smíšené nebo sněhové. Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C. Odpolední teploty vystoupí na 10 až 14 °C.

O víkendu bude převládat polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky, na vrcholcích hor sněhové. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Po ránu budou teploty klesat na 2 až –3 °C a v odpoledních maximech nejčastěji vystoupí na 10 až 14 °C.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám