Hlavní obsah

Teploty budou atakovat rekordy, pak přijde sešup

Novinky, kov

Nový pracovní týden přinese velké teplotní skoky, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Ve středu bude kulminovat teplé jihozápadní proudění, kdy se odpolední teploty zastaví až nad 20 stupni Celsia a padat budou četné teplotní rekordy, pak se ale citelně ochladí a také bude foukat silný vítr.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 18.10. 2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Ve středu budeme skloňovat teplotní rekordy – v odpoledních maximech naměříme až 21 °C. Teplotní rekord z pražského Klementina je pro 20. října na 19,7 °C z roku 1949,” uvedla Honsová.

Po čtvrtečním přechodu studené fronty ale do Česka pronikne studený vzduch od severozápadu.

„Teplotní propad bude až o 10 °C a na vrcholky hor se vrátí sněžení. Konec týdne přinese i mrazivá rána – v minimech budou teploty klesat až k -3 °C. Ve čtvrtek bude na většině území zesilovat vítr – jeho nárazy se budou na horách pohybovat mezi 70 a 90 km/h a snižovat tak budou pocitovou teplotu,” doplnila.

Mírná zima a brzké jaro, slibují meteorologické modely

Evropa

V pondělí bude nejvíce oblačnosti hned po ránu a dopoledne – meteorologové očekávají oblačno, na severovýchodě území až zataženo ojediněle se slabým deštěm. Postupně bude docházet k ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C.

V úterý bude polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo a na západě ojediněle přeháňky nebo slabý déšť. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 7 až 3 °C. Odpolední teploty 13 až 17 °C.

Středa bude nejteplejším dnem týdne - bude oblačno, během dne přechodně až polojasno. Ojediněle přeháňky. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 9 a 5 °C. Odpolední teploty vystoupí na 17 až 21 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Ranní teploty zůstanou vysoko – mezi 13 a 9 °C. Odpolední teploty 14 až 18 °C. Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý až silný vítr s nárazy o rychlosti na horách 70 až 90 km/h.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, na horách sněžení. Ranní teploty budou klesat na 9 až 5 °C. Odpolední teploty 9 až 13 °C.

V sobotu bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, na horách sněhové. Ranní teploty budou klesat jen na 5 až 1 °C. Odpolední teploty 7 až 11 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 1 až -3 °C. Odpolední teploty 8 až 12 °C.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám