Hlavní obsah

Teplejší počasí v Česku zůstane, očekává se více srážek

Novinky, mif

Na horní hranici průměrných se mají držet teploty v Česku prakticky během celého února. Meteorologové však upozornili, že v následujícím týdnu bude více srážek. S ohledem na vyšší teploty můžeme počítat spíše s deštěm než nějakou bohatou sněhovou nadílkou. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 25. 1. 2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„I když od začátku ledna z hlediska celé ČR panuje relativně teplé počasí, průměrné týdenní teploty se udržovaly převážně v normálu,“ zrekapitulovali první měsíc letošního roku meteorologové.

Zároveň podotkli, že dramatické ochlazení neočekávají ani během února: „V následujících čtyřech týdnech se i nadále očekávají teploty většinou na horní hranici běžných hodnot pro danou roční dobu, v závěru předpovědního období i nad touto hranicí.“

Teploty stále pod nulou

Týdenní průměry nejnižších nočních teplot by se měly podle meteorologů pohybovat stále pod nulou, týdenní průměry nejvyšších denních teplot od +2 do +6 °C. „Období od 27. ledna do 23. února jako celek očekáváme teplotně průměrné,“ konstatovali meteorologové.

Nejvíce srážek bude v průběhu příštího týdne. „Po relativně suchém počasí v lednu se v následujícím období očekává o něco více srážek, a to zejména v prvním předpovědním týdnu,“ stojí ve výhledu.

Foto: Petr Horník, Právo

Sněhová nadílka je v nedohlednu.

„Během předpovědního období bude srážek postupně ubývat a nejméně se očekávají v posledním týdnu od 17. do 23. února. Z hlediska celkového množství srážek by mělo být období od konce ledna do začátku třetí únorové dekády jako celek v normálu,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 27. ledna do 23. února v letech 1981 až 2010 byla -0,7 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 35 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám