Hlavní obsah

Sucho už se zase hlásí, v řekách je málo vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suché jaro a teplá zima chudá na sněhové srážky se již naplno začínají projevovat na řekách. Na jihu Čech jsou některé toky již na hranici hydrologického sucha a lepší situace není ani v dalších regionech. Průtoky jsou podle Českého hydrometeorologického ústavu nejčastěji mezi 15 až 50 procenty průměrných měsíčních průtoků.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Rezerva vody v půdě je na dny, maximálně týdny,“ uvedl hydrolog Tomáš Vlasák z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Z pohledu řek je situace nejhorší na Lužnici. Například stanice u jezu Pilař na Jindřichohradecku ukazuje momentální průtok vody 0,8 krychlového metru za vteřinu. Je to pouze sedm procent v porovnání s dlouhodobým průměrem.

„Na Lužnici jsou průtoky menší než sezonní historická minima,“ komentuje suše ČHMÚ aktuální hydrologickou situaci.

Také na Moravě a ve Slezsku v povodích Dyje, Odry, Moravy či Bečvy jsou průtoky výrazně pod dlouhodobými dubnovými průměry. Změnu nezajistí ani pondělní srážky.

Meteorologové varují před mrazem

Počasí

O trochu lepší je situace v povodí horního Labe, kam spadají i toky odvodňující horské oblasti s tajícím sněhem.

V půdě voda zatím je

„Srážek na jaře bylo zatím velmi málo. Zima byla teplá, což zapříčinilo další úbytek vody. Zatímco jindy je v lednu krajina pod sněhem nebo mrzne, letos byly teploty relativně vysoké a kvůli tomu docházelo k výparu vody,“ uvedl Vlasák.

Po chladnu se v půlce týdne zase oteplí. Rána ale zůstanou mrazivá

Počasí

Podle něj je v půdě momentálně zatím dost vody pro rostliny a stromy. Ovšem nemusí to platit dlouho. „Vzhledem k současné situaci je tu velký potenciál na ještě větší problémy než ty, které jsme se suchem zaznamenali v minulých letech,“ uvedl Vlasák.

„V minulých letech bylo už běžné, že lidem v červenci nebo v srpnu zmizela voda ze studní. Letos už tam voda nemusí být nyní,“ uvedl hydrolog.

Vlasák dodal, že současná situace ještě nemusí automaticky znamenat, že zákonitě nastane suché léto. „Pokud bude v květnu nebo v červnu vydatně pršet, může se to ještě změnit,“ řekl.

Oproti loňsku je ve sněhu jen desetina vody, už ale bylo i hůř

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Česku na jaře hrozí vysychání řek

Zásoby vody ve sněhu na českých horách jsou v porovnání s loňskem desetkrát menší. Už na jaře proto mohou vyschnout některé menší toky, varovalo v úterý...

Výběr článků

Načítám