Hlavní obsah

Sucho je podobné jako loni, ačkoliv srážek spadlo více

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srážkové úhrny jsou letos v ČR ve srovnání s loňským rokem výrazně vyšší, přesto meteorologové upozorňují, že deficit srážek se dále prohlubuje, což je patrné zejména na stavu podzemních vod. Zlepšení navíc zatím není v dohledu, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který srovnával situaci v letošním a loňském roce.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Měsíční úhrn srážek za měsíc červenec 2019 v procentech normálu 1981-2010.

Článek

V červenci bylo patrné pokračující a rozšiřující se půdní sucho. Nedostatek vody v krajině dokumentovaly rovněž nízké hladiny řek i vysychání malých toků.

Napršelo v průměru 58 milimetrů srážek, což představuje dvě třetiny průměru z let 1981 až 2010. Od začátku roku však napršelo v průměru 370 milimetrů, což je 91 procent dlouhodobého průměru pro toto období.

Loni za stejné období byla situace výrazně horší, neboť srážkový úhrn od ledna do konce července dosahoval pouze 294 milimetrů, tedy 72 procent normálu.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Meteorologické sucho v prvním srpnovém týdnu

Dlouhodobý deficit vody v krajině se nicméně i letos prohlubuje.

„Dřeviny mají tendenci reagovat na sucho s určitým zpožděním a škody se mohou projevit až po několika letech.  Nejvíce byly postiženy jehličnany, škody se projevují usycháním porostů a předčasným žloutnutím jehličí, a to zejména u borovice, smrku a modřínu. Starší porosty borovice negativně ovlivnilo snížení hladiny podzemní vody,” konstatovali meteorologové, kteří připomněli, že začaly předčasně žloutnout břízy, lísky, kleny, třešně i habry. „U lip bylo místy pozorováno celkové prosychání a opadávání listů včetně plodů,” uvádí ČHMÚ.

Sucho nemilosrdně útočí. V Polabí uschlo 111 tisíc borovic. Video: Novinky

Dalšími dopady sucha bude letos opět na většině území absence otavoseče, což zemědělcům dále prohloubí nedostatek sena pro hospodářská zvířata.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Měsíční úhrn srážek za měsíc červenec 2019.

Z hlediska hydrologické situace nebyl letošní červenec příliš rozdílný od loňského roku a nezbylo než konstatovat, že na konci měsíce byla na úrovni hydrologického sucha již necelá polovina hlásných profilů.

„Z hlediska suchem zasažených povodí je situace v obou letech téměř shodná, nejmenší průtoky se vyskytovaly především na horním Labi a jeho přítocích, v povodí Berounky, v povodí Lužnice a na tocích v povodí horní Moravy a horní Odry,” uvedli meteorologové, podle nichž se lišil především nástup sucha.

Zatímco loni byl pozvolný a začal již v květnu, letos byl výrazný pokles průtoků patrný v červenci.

Hladiny podzemních vod dále klesají

Varovný je stav podzemních vod, který se meziročně dále zhoršil, což bylo patrné především v povodí Berounky a Ohře.

„Srážky v jarním období, které jsou pro dotace zásob podzemních vod nejdůležitější, nedokázaly smazat deficit zásob podzemní vody z předchozích let. Srážky spadlé v průběhu července stav podzemních vod již moc nevylepší. Z důvodu vysokých teplot se část srážek odpaří, část odebere vzrostlá vegetace a zbytek pojme pouze svrchní část půdy,” popsali meteorologové koloběh vody.

„S ohledem na tyto faktory nelze v nadcházejícím období očekávat výrazné zlepšení stavu podzemních vod,” uzavřeli výhled.

V minulém týdnu se díky srážkám zlepšil alespoň stav půdního sucha, jímž jsou aktuálně zasaženy dvě třetiny území.

Reklama

Výběr článků

Načítám