Hlavní obsah

Sníh o Vánocích bude čím dál vzácnější, tvrdí meteorologové

Pravděpodobnost „bílých“ Vánoc v celém mírném pásmu severní polokoule za posledních sto let výrazně klesla a do roku 2100 bude tento trend dále pokračovat. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na evropské klimatology a meteorology.

Foto: František Kšajt, Právo

Bílé Vánoce lze v budoucnu očekávat velmi zřídka.

Článek

 Zvýšení průměrných teplot ve světě od roku 1900 o 0,7 stupně Celsia a předpokládané další globální oteplování klimatu do roku 2100 nevěští pro toto pásmo z pohledu vánoční bílé nadílky nic příznivého.

„Pravděpodobnost zasněžených Vánoc je již nyní nižší než před pouhými 50 lety a v druhé polovině století bude sníh na mnoha místech stále vzácnější,“ říká Friedrich-Wilhelm Gerstengarber z ústavu pro výzkum dopadů klimatických změn v Postupimi.

V Berlíně například šance na sněhovou pokrývku 24., 25. a 26. prosince klesla z 20 procent před sto lety na současných zhruba 15 procent a do roku 2100 budou šance už méně než pětiprocentní, odhadl Gerstengarber. Připomíná, že naposledy zažil Berlín sníh na Vánoce v roce 2001.

Ve městech s přímořským klimatem, jako je Londýn, a mírným kontinentálním klimatem, jako je Paříž, jsou „bílé“ Vánoce už teď neobvyklé. Za 100 let budou považovány už za naprostou raritu, soudí expert.

Podle Paala Prestruda, šéfa centra pro mezinárodní výzkum podnebí a životního prostředí v Oslu, bude v nadcházejících desetiletích dokonce i norská metropole o Vánocích bílých opravdu jen snít.

Německý klimatolog Gerhard Müller-Westermeier nicméně tvrdí, že v mnoha oblastech s mírným klimatem bude v příštích dekádách sněhu spousta a že situace v jistých regionech se téměř nezměnila. Města jako Mnichov, nemluvě pak o alpských oblastech, si podle něj podrží vysokou pravděpodobnost „bílých“ Vánoc i po roce 2100.

„A na některých meteorologických stanicích se současnou nízkou šancí na sníh 25. prosince, jako kupříkladu ve Frankfurtu nad Mohanem, situace v minulosti lepší nebývala,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám