Hlavní obsah

Sněhu se nedočkáme, přichází předjarní počasí

Přes jednoznačné údaje v kalendáři připomene počasí následujících dní spíše předjaří. O víkendu sice zahrozí mrznoucí srážky, ale příští týden se mají teploty vyšplhat až ke 12 stupňům Celsia. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 23. 1. 2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Charakter počasí se v nejbližších dnech nebude lišit od těch minulých. Čtvrteční ranní zataženou oblohu s ojedinělými mlhami později vystřídá ubývání oblačnosti, mraků by však odpoledne mělo opět přibýt. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 0 až 4 stupňů Celsia.

Podobně má být i v pátek. Inverzní charakter počasí se projeví ojedinělým výskytem mrznoucích mlh a nízkou oblačností, během dne však dojde k jejímu ubývání až k jasné nebo polojasné obloze. Nízká oblačnost poté k večeru zasáhne hlavně Moravu a Slezsko.

Foto: Profimedia.cz

Ráno a dopoledne budou v následujících dnech mlhy a nízká oblačnost. Ta se během dne většinou rozpustí. Ilustrační foto

Ráno se teploty budou pohybovat v rozmezí –1 až –5 stupňů, při vyjasnění až –8. Může se objevit námraza. Odpoledne teploty dosáhnou 3 stupňů Celsia, při zmenšené oblačnosti nejvýše 5 stupňů.

O víkendu naše území zasáhne brázda nízkého tlaku vzduchu s frontální oblačností, obloha bude zatažená, na Moravě a ve Slezsku se objeví mlhy. V sobotu se během dne částečně vyjasní. Ranní teploty budou v rozmezí –1 a 1 stupně, při zmenšené oblačnosti ale až -8. Odpolední maxima dosáhnou –1 až 3 stupňů, při vyjasnění až 6 stupňů Celsia.

Také v neděli bude obloha zatažená, během dne se objeví dešťové přeháňky, v polohách nad 1000 metrů může slabě sněžit. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 0 a –4 stupni s možným výskytem ledovky. Na Moravě může teplota spadnout až k –6. Přes den má být kolem 0 až 4 stupňů, při zmenšené oblačnosti až 6 stupňů.

Také v pondělí ráno spadnou teploty pod bod mrazu k minus 2, odpolední nepřesáhnou 8 nad nulou. Obloha bude zatažená, může se objevit déšť. Podobné počasí vydrží i v dalších dnech, v úterý ráno však teplota zůstane mezi nulou až 4 stupni, odpoledne pak může vystoupat až ke 12 stupňům Celsia. Také v dalších dnech zůstane přecházející studená fronta nevýrazná, středeční ranní maxima budou kolem nuly, odpolední pak nejvýše 8 stupňů. Příští týden by však ke slovu měl přijít čerstvý vítr o rychlosti až 70 km/h, který pocitovou teplotu sníží.

Reklama

Výběr článků

Načítám